Torsdag 13 Maj
Stockholm

Obama sparkar Bushhetsande rådgivare

Van Jones tvingas avgå efter två kontroversiella utspel.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

President Barack Obamas miljörådgivare Van Jones tvingas avgå med omedelbar verkan efter att han gjort två kontroversiella utspel som ligger utanför hans arbetsområde. Jones avskedsansökan har exponerats i amerikanska medier.

"När vi står inför en historisk kamp för sjukförsäkring och ren energi har motståndare till reformerna riktat en smutskastningskampanj mot mig," skriver Jones, enligt The Washington Post.

Jones var ansvarig för att utveckla "gröna jobb" i USA och hans politiska sorti påminner en aning om Reinfeldts två första ministeravgångar, 2006, i form av dåvarande kulturministern Cecilia Stegö Chiló (m) samt handelsminister Maria Borelius (m).

Gamla oförrätter sedda i dagens politiska ljus får en helt annan innebörd och sprängkraft som gör det omöjligt för personerna att sitta kvar på sina poster. 2004 skrev Jones under ett öppet brev som antydde att personer inom Bushadministrationen medvetet lät 11 septemberattackerna att ske, "kanske ett svepskäl för krig".

I ett tal i februari uttryckte han sig också nedlåtande om republikanerna, vilket var strax innan han började jobba åt Obama. I efterhand har han bett om ursäkt och tagit avstånd ifrån uttalandena.

"Jag har översköljts av telefonsamtal från hela politiska spektrat där människor uppmanar mig att stanna kvar och kämpa. Men jag kom hit för att kämpa för andra, och inte för mig själv. Jag kan inte med gott samvete be mina kollegor offra viktig tid och energi på att försvara och förklara mitt förflutna", skriver Van Jones, enligt The Washington Post.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela