Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Cheney provoceras av tortyranklagelser

Nyheter | 30/08/2009 18:03

Förre vicepresidenten ser tortyrutredningarna som "starkt partipolitiska".

Kutymen brukar att man vara att ge efterträdaren lite andrum. Men medan expresidenten George W Bush befinner sig i Texaslugnet på rangen i Crawford har parhästen Dick Cheney tagit på sig rollen som den vassaste kritikern av Obamaadministrationen.

Barack Obama har nyligen tillsatt en tortyrutredning som ska granska Bushadministrationens förhörsmetoder, och det provocerar Dick Cheney, som kallar det hela "starkt partipolitiskt".

Den förre vicepresidenten menar att förhörsmetoderna som användes mot personer misstänkta för terrorism var "absolut nödvändiga".

– När vi lämnade hade vi i åtta år ägnat åt oss att försvara landet mot nya massattacker från al-Qaida. Obamaadministrationen borde i stället ha inställningen att fråga efter de personerna som var involverade i den strategin och säga "Hur gick ni tillväga? Vilka var de viktigaste sätten för att göra USA säkert under den perioden?, säger Dick Cheney i en intervju med Fox News Sunday.

Beslutet att tillsätta utredningen innebär en enorm förolämpning, enligt Cheney.

– I stället är de nu ute och hotar att utesluta de advokater som gav oss de juridiska fundamenten. Hot som baseras på uppgifter som motsäger det presidenten sa. De kommer att granska personalen på CIA som ledde fram till de här utredningarna.

Han menar att Obama har blivit ett offer för de progressiva rösterna inom demokraterna.

– Vi hade en president i USA, Barack Obama, som för några månader sedan berättade för oss att det inte skulle bli någon utredning. Nu när det börjar brännas från vänsterflanken inom demokraterna har de börjat tänka om, säger Cheney i Fox News Sunday.

Skrivet av: