Amerikaner stödjer Obamas vårdplan

85 procent vill se omfattande förändringar av sjukvårdssystemet.


En överväldigande majoritet av amerikanerna stödjer de omfattande sjukvårdsreformer som president Barack Obama föreslagit.

Enligt en opinionsundersökning, gjord av The New York Times och CBS News, är de flesta amerikaner beredda att betala högre skatter för att alla amerikanska medborgare ska vara sjukförsäkrade.

Av de tillfrågade svarade 85 procent att sjukvårdssystemet behöver genomgå omfattande förändringar eller göras om fullständigt.

Dessutom stödjer 72 procent regeringens försäkringsplan, en form av Medicare för personer under 65 år, som skulle konkurrera med privata försäkringsbolag om kunderna. Tjugo procent av de tillfrågade motsätter sig en sådan försäkring.

På frågan om vilket parti som skulle förbättra vården svarade 18 procent republikanerna, medan 57 procent pekade ut demokraterna. Även var fjärde republikan säger att demokraterna skulle göra vården bättre.

Obama vill att kongressen godkänner hans förslag till vårdplan i slutet av året för att han därmed ska ha fullföljt sitt vallöfte, att erbjuda vård till 46 miljoner amerikaner, omkring 15 procent av befolkningen som i dag står utan sjukförsäkring.

I studien deltog 895 vuxna. Den genomfördes mellan den 12 och 16 juni och hade en felmarginal på plus/minus tre procentenheter.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!