AF 447 gick av på mitten på 11 000 m höjd

Passagerarna slungades ut från hög höjd.


Haveriutredarna är nu överens. Air France-planet som störtade i Atlanten tros ha brutits itu på 11 000 meters höjd. Alla passagerna slungades då ut från planet. De baserar sina slutsatser på att de 50 kroppar, som hittills hittats, legat i två större grupper med mer än 80 kilometers mellanrum, skriver Times.

Dog innan de träffade vattnet

Obduktionen av kropparna stöder också teorin om att passagerarna fallit från en mycket hög höjd. Och dött redan innan de träffade vattnet. Ingen hade vatten i lungorna och kläderna var helt avslitna, vilket tyder på att de slitits sönder av vinddraget. Människorna hade också ett flertal frakturer.

Fortfarande är teorierna om vad som hände planet oklara. Den mest sannolika orsaken är att det var fel på hastighetsmätaren vilket slagit ut autopiloten och tvingat piloterna att flyga planet manuellt. Piloterna tros sedan ha gjort en missbedömning av farten när de flög in ovädret.

Men teorin om att det kan ha varit ett terroristdåd är fortfarande inte utesluten.

Inte fastspänd

Vrakdelar som bärgats ur havet visar samtidigt att kabinpersonalen inte var fastspänd vid kraschen.

–Det tyder på att kabinpersonalen var någonstans i korridorerna. Om det skulle gå en larmsignal om en akut risk som till exempel turbulens, skulle besättningen sitta fastspänd vid sina platser. De hade inte tid att göra någonting, säger flygexperten Carlos Ari Germano till den brasilianska tidningen O Globo.

För att fastställa den egentliga orsaken måste planets svarta låda, med all information, hittas. Något som kan bli mycket svårt.

–Vi kommer behöva en stor portion lycka, säger militärtalesmannen Patrick Prazuck, till Times.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!