Republikansk senator erkänner sexaffär

- 17/06/2009, 07:37 -

John Ensign gick bakom ryggen på hustrun och gör offentlig avbön.

Den socialkonservative republikanske senatorn John Ensign, som ansetts vara en tänkbar presidentkandidat 2012, medger att han har haft en utomäktenskaplig förbindelse med en kvinnlig kollega.

Den 51-årige Ensign, med rykte om sig att ha starka familjevärderingar, lovade på en presskonferens att stanna kvar i senaten efter att ha beskrivit affären som det "absolut värsta han gjort i sitt liv".

Han sa att han och hans hustru Darlene försonats efter att ha gått i familjerådgivning och att hans äktenskap nu är "starkare än någonsin".

Darlene Ensign, med vilken senatorn har tre barn, var inte med på presskonferensen men skrev i ett pressmeddelande att deras äktenskap är bra.

En anställd vid Ensigns kontor säger till Washington Post att affären pågick mellan december 2007 och augusti 2008.

– Jag vill inte nämna några namn men kvinnan jag var engagerad i och hennes man var nära vänner till mig och bägge arbetade för mig, sa Ensign.

–Våra familjer stod varandra mycket nära. Den närheten försatte mig i situationer som ledde till mitt olämpliga beteende. Vi orsakade våra familjer svår smärta och det är jag ledsen för.

Ensign svarade inte på några frågor. Han sa tidigare i månaden att han inte planerade att försöka bli nominerad till republikansk presidentkandidat 2012, men att han inte ville utesluta det helt.

Förra året utsågs Ensign till USA:s mest konservative senator av tidskriften National Journal. Han ledde också försöken att tvinga den republikanske senatorn Larry Craig att lämna senaten sedan han dömts för förargelseväckande beteende efter att ha gjort inviter på en herrtoalett.

Vad otrohetsaffären får för betydelse för Ensigns karriär återstår att se vid valet 2012.

– Men det finns en viss ironi när någon som stakar ut de högsta moraliska ståndpunkterna är den som bildligt påträffas med byxorna nere, säger demokratisk kampanjkonsult i Las Vegas.

Skrivet av: