Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Israel fördömer bosättarvåld

- 20/10/2008, 15:40 -

Israels försvarsminister Ehud Barak kallar judiska bosättare "ligister". (TT)

Israels försvarsminister Ehud Barak uttalade sig i dag skarpt mot de attacker som riktats mot palestinier som försökt skörda sina oliver.

Jag fördömer dessa ligister som förhindrar olivskörden eftersom den är en viktig del i den palestinska ekonomin, sade Barak i israelisk arméradio.

Människorättsorganisationer har rapporterat flera fall då bosättare attackerat palestinska bönder som plockat oliver nära judiska bosättningar på Västbanken.

I en färsk rapport påpekar också FN att som en "militär ockuperande makt är Israels armé tvungen att upprätthålla ordning i de ockuperade territorierna".

Enligt rapporten har Israel upprepade gånger förbundit sig att försäkra att de palestinska bönderna får tillgång till sina olivträd. Ändå har bönderna drabbats av stölder, förstörda grödor, trakasserier och våld.

Många bönder har också skurits av från sina olivträd av den barriär som Israel bygger på Västbanken.

På måndagen greps israelisk polis också nio israeler för inblandning i attacker på palestinier. Bland annat misstänks de för att ha kastat brandbomber mot arabiska hem. Angreppen ägde rum i Tel Aviv och Jerusalem.

Incidenterna sammanföll med oroligheterna i staden Acre nyligen då judar och araber drabbade samman sedan en arab kört sin bil i ett judiskt område under högtiden yom kippur - något som uppfattades som en provokation.

Skrivet av: