Nyheter24
Annons

Mitt i värmeböljan – EU slår fast nytt klimatmål

Publicerad: 2 juli 2025, kl. 11:06
Uppdaterad: 2 juli 2025, kl. 12:24
Ett kolkraftverk i tyska Gelsenkirchen på en bild från i maj. Foto: Martin Meissner/AP/TT

Mitt under pågående värmebölja lägger EU-kommissionen fram ett nytt formellt klimatmål. Utsläppen av växthusgaser ska enligt förslaget minskas till år 2040 för att kunna nå nettonoll-utsläpp till 2050.

Ämne:

EU

Europa plågas av temperaturer på runt 40 grader på flera håll, värmerekord har uppmätts och varningar utfärdas.

Samtidigt meddelar Bryssel sitt förslag om nytt klimatmål, där utsläppen av växthusgaser ska minskas med runt 90 procent till år 2040, vilket enligt forskare är helt nödvändigt för att nå nettonoll-utsläpp till 2050.

— Vi är mycket ambitiösa men samtidigt pragmatiska och flexibla, säger klimatkommissionären Wopke Hoekstra på en presskonferens i Bryssel.

— Förslaget är vettigt av både ekonomiska, säkerhetsmässiga och geopolitiska skäl. Vi måste fortsätta arbeta med klimatfrågor och att skydda människor från extrema väderhändelser, säger han.

”Tydlig ram”

Annons

Det nya målet sätter enligt kommissionen en tydlig ram för klimat- och energilagstiftningen efter 2030.

”Nationella särdrag kommer att beaktas. Kostnadseffektivitet, enkelhet och effektivitet kommer att vara vägledande principer, tillsammans med att säkerställa teknisk neutralitet och en omställning som är rättvis för alla”, skriver kommissionen i ett pressmeddelande .

Enligt uttalandet kommer det nya målet att ge investerare ”säkerhet, innovation och stärka företags industriella ledarskap och öka Europas energitrygghet”.

EU har åtagit sig att bli den första klimatneutrala kontinenten till år 2050.

Kritiserad flexibilitet

En viss flexibilitet finns med när det gäller beräkningen av utsläppen. Bland annat att medlemsländerna ska kunna räkna in utsläppskrediter i sina beräkningar, mot att genomföra klimatprojekt utanför Europa.

En sådan lösning innebär enligt kritiker att klimatmålet försvagas betydligt.

Nästa steg är att EU:s miljöministrar ska diskutera målet i mitten av juli och en omröstning om åtgärderna ska hållas den 18 september. EU:s parlamentsledamöter ska också godkänna målet.

Kommentarer

Annons
Annons
Annons