Honduras president greps av militär

Konservative Manuel Zelaya omringades av regeringens soldater.


Honduras president Manuel Zelaya har gripits av militär, rapporterar teve.

Samtidigt stängdes på söndagen den Zelayatrogna tevekanalen efter att ha uppmanat anhängare att stödja presidenten.

José Manuel Zelaya, vald 2005 som konservativ kandidat men nu lierad med Venezuelas vänsterpresident Hugo Chavez, har försökt ändra författningen för att göra det möjligt för en president att bli omvald för ytterligare en period.

Men planerna har stött på kraftigt motstånd från riksåklagaren, Högsta domstolen, militären och stora delar av parlamentet.

Enligt opinionsmätningar är Zelayas folkstöd också begränsat. Det uppges ligga på cirka 30 procent.

Under förra veckan tog Zelaya strid för att genomdriva en folkomröstning om författningsändringen. Militären vägrade hjälpa till att distribuera valurnor som sänts till Honduras av Chavez.

I torsdags tog han sig med hjälp av ett par hundra anhängare in på en flygbas i Tegucigalpa och hämtade valurnorna som militären vägrat lämna ut.

Partikamrater emot

I parlamentet fanns planer på att förklara Zelaya inkompetent i en votering den kommande veckan - en votering som presidenten löpte stor risk att förlora, eftersom medlemmar av hans eget parti vänt sig mot honom. Zelayas personlige sekreterare Enrique Reina sa till journalister att presidentens residens omringades av soldater som sedan grep honom.

Skott avlossades enligt Reina. Vi har fått rapporter om att han fördes till en flygbas, sa han till den Zelayatrogna Kanal 8.

Kanal 8 uppmanade anhängare till Zelaya att samlas i huvudstaden Tegucigalpa för att ge presidenten stöd. Men sedan bröts sändningen utan förklaring. Telefonsamtal till presidentpalatset besvarades inte. Ögonvittnen uppgav att soldater avfyrat tårgas mot omkring 500 demonstranter som samlats utanför presidentpalatset.

Stöd till "kamrat Zelaya"

Zelaya har stöd av Venezuelas president Hugo Chavez och Kubas förre president Fidel Castro. Chavez fördömde snabbt söndagens kupp, liksom EU som krävde att Zelaya omedelbart skulle friges. I november ska presidentval hållas för att utse Zelayas efterträdare.

Presidenten ville koppla en folkomröstning till detta val där frågan om en författningsändring skulle ställas. Han ville genomdriva en andra presidentperiod på fyra år. Men både Högsta domstolen och militären underkände planen.

Inledningen till processen för att skriva om författningen skulle enligt Zelayas plan vara folkomröstningen på söndagen. Där skulle frågan ställas om folket accepterade planen på den andra omröstningen i november.

I tisdags antog Honduras kongress en lag som förbjuder folkomröstningar 180 dagar före eller efter allmänna val, rapporterar BBC. Överbefälhavaren Romeo Vasquez förklarade därefter att han inte kunde hjälpa till att organisera folkomröstningen eftersom det skulle innebära ett lagbrott.

I onsdags svarade presidenten med att avskeda Vasquez. HD ingrep då och förklarade avskedet författningsstridigt.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Polisen rapporterar om brand, Nacka

"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.