Har man hittat aposteln Paulus?

Påven Benedictus XVI meddelar att benfragment från det första eller andra århundradet har hittats i en sarkofag i Paulusbasilikan i Rom. Påven anser att detta bekräftar att apostelns kvarlevor förvaras där.


– Det tycks bekräfta den enhälliga och obestridda traditionen att detta är aposteln Paulus kvarlevor, sade påven vid den berömda Paulusbasilikan, Basilica di San Paolo fuori le mura.

Enligt kristen tradition begravdes Paulus tillsammans med Petrus i en katakomb vid Via Appia, varefter Paulus kvarlevor senare fördes till den basilika som uppförts till hans ära.

I århundrade var de troende övertygade om att han låg begravd under altaret, men det var inte förrän en stensarkofag upptäcktes där 2006 som Vatikanens arkeologer kunde börja testa den religiösa traditionen med vetenskapliga metoder.

Påven berättade att ett litet hål borrats upp i sarkofagen, så att man kunde se att där fanns fragment av purpurfärgat linne av hög kvalitet pläterat med rent guld, samt ett blåfärgat tyg med invävda linnefibrer.

Där finns också korn av röd rökelse samt spår av protein och kalksten. Där fanns vidare små fragment av ben, som vid experternas tester genom C14-metoden visade sig tillhöra någon som levde under det första eller andra århundradet, sade påven.

Upptäckten av benfragment som skulle kunna tillhöra aposteln Paulus offentliggjordes samtidigt som Vatikanen meddelade att det troligen äldsta porträttet av Paulus hittats i en av Roms katakomber.

Vatikanarkeologer har med hjälp av laserteknik frilagt en väggmålning föreställande en man med fårad panna och spetsigt svart skägg mot röd bakgrund, omgiven av en klargul gloria. Målningen har daterats till sent 300-tal.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ung person livshotande skadad i skidolycka

Använde föreningens pengar till hyran – åtalas

Mannen misstänks ha använt idrottsföreningens pengar till att bland annat betala sin egen hyra.

Ölbryggeriet i konkurs på grund av dålig ekonomi

Det är tuffa tider för landets mindre ölbryggerier. Nu har ännu ett bolag försatts i konkurs på grund av bristande lönsamhet.

Allt om Dante Zia: Partner, längd och familj

Dante Zia är en svensk kock och programledare. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Zia.

Två gripna – anklagas för spioneri för Ryssland

Två män har gripits i tyska Bayern, misstänkta för att ha spionerat för Ryssland och planerat bombdåd och mordbrand i Tyskland – bland annat mot en amerikansk militärbas. Syftet var enligt anklagelserna att undergräva Tysklands militära stöd till Ukraina.

Kan bygga upp Børsen – med hjälp av Paris

Danmark sörjer branden som fullständigt ödelagt en av Köpenhamns äldsta byggnader. Unika kulturvärden har gått upp i rök, men det finns hopp om återuppbyggnad av Børsen – med hjälp av Frankrike.