Konstnär vittnade mot Röda khmerer

Överlevde Röda khmerernas fruktade fängelse tack vare propagandabilder.


Van Nath överlevde Röda khmerernas fruktade fängelse tack vare att han målade propagandabilder av Pol Pot. På måndagen var han det första offret för terrorregimen som vittnade i domstol.

Överlevaren Van Nath berättade om hur svält och tortyr blev vardag för fångarna i lägret Tuol Sleng. Han grät när han berättade sin historia för den FN-stödda domstolen på måndagen.

Den 63-årige mannen är den första överlevande som vittnar i rättegången mot fängelsechefen Duch, vars riktiga namn är Kaing Guek Eav. Fängelsechefen står anklagad för tortyr och avrättning av de cirka 15 000 personer som fördes till Tuol Sleng.

– Villkoren var inhumana och man fick så lite mat, sade Van Nath. Jag tänkte till och med just så att jag skulle kunna äta människokött.

Åt insekter

När Van Nath anlände till tortyrlägret blev han avklädd, fotograferad och sedan fastsatt i bojor. Enligt hans vittnesmål fick fångarna tre teskedar soppa till varje måltid och flera åt insekter. Själv satt han fängslad för långt från den plats där insekterna föll ner från taket för att kunna äta dem.

– Jag förlorade min värdighet... De skulle ha gett djuren bättre mat än den vi fick, sade han. Om vakterna såg att vi åt insekter blev vi slagna, så det kunde vi bara göra om de inte såg oss.

Van Naths räddning kom när han blev ombedd att måla ett stort porträtt av en person han inte kände igen. Det visade sig vara Pol Pot, regimens ljusskygge ledare. Konstnären visste att han skulle få problem om målningen inte blev bra och beskrev det som en "situation som handlade om liv eller död".

Målade tortyr

Van Nath är nu en av Kambodjas mest kända konstnärer och hans tavlor som visar olika tortyrmetoder visades i domstolen.

– Även om jag har gjort mitt bästa för att glömma, jagar minnena mig fortfarande, sade han. Jag kunde aldrig föreställa mig att jag skulle kunna berätta om mina upplevelser i en domstol.

Tidigare har den 66-årige Duch tagit på sig skulden för att ha skött fängelset och bett offren om förlåtelse, men förnekat att han personligen skulle ha avrättat någon.

Han riskerar livstids fängelse för krigsbrott, brott mot mänskligheten, tortyr och överlagt mord.

Röda khmererna styrde Kambodja 1975-79, då regimen avsattes av vietnamesiska styrkor.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Han är TV4-profilen Johan Macéus kända son

Karlskrona: Polisen rapporterar om brand

"Larm om brand, Rödeby.", skriver polisen på sin hemsida.

Största guldstöten i Kanada nära klaras upp

Kanadas polis är nära att lösa den största guldstölden i landets historia. 6 600 guldtackor stals vid kuppen. Flera personer har gripits och väntar åtal.

Kreml: Ukraina-hjälp från USA förändrar inget

Nytt bistånd från USA till Ukraina kommer inte att förändra dynamiken på slagfältet, hävdar Ryssland. Uttalandet kommer i samband med att USA:s kongress förbereder sig för en avgörande omröstning under helgen om långvarig militär finansiering till Ukraina.

Meteoritjägare överklagar till Högsta domstolen

Geologerna Anders Zetterqvist och Andreas Forsberg som i hovrätten förlorade den uppmärksammade tvisten om en meteorit som landade utanför Enköping i november 2020 överklagar till Högsta domstolen.

Nordeas stora förändring – så påverkas du: "Genomsyrar allt"

Sverige har större problem än grannländerna med vågen av bankbedrägerier, enligt Nordea-chefen Frank Vang-Jensen. Man ska vara väldigt försiktig och skeptisk, säger han om hur utsatta grupper ska skydda sig.