Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kinesiskt internetfilter lagt på is

- 30/06/2009, 17:26 -

Kina avvaktar med att filtrera all information på internet.

Kina har skjutit upp sitt omstridda beslut att alla nya persondatorer som säljs i landet måste vara försedda med ett program som kan filtrera information från internet, rapporterade nyhetsbyrån Nya Kina på tisdagen.

Bestämmelsen skulle ha trätt i kraft på onsdagen men det hela har nu senarelagts, sade byrån och hänvisade till information från landets industridepartement. I den kortfattade rapporten gavs inga fler detaljer.

Det program det handlar om är enligt regeringen avsett att stoppa spridning av pornografi och skydda ungdomen, men när beslutet aviserades i maj väckte det stark kritik från EU, USA, industrigrupper, grupper som värnar om internets frihet och till och med vissa statliga kinesiska massmedier.

Åtgärden beskrevs av kritikerna som ett försök av Pekingregeringen att skärpa sin redan starka övervakning av internet. Tidigare har regimen spärrat internetsajter med politiskt känsligt innehåll som exempelvis krossandet av demokratiupproret vid Himmelska fridens torg 1989, den förbjudna meditationsrörelsen falungong och kritik riktad mot Kinas styrande.

Datorprogrammet har också enligt amerikanska forskare stora brister som gör att det kan äventyra säkerheten på internet genom att möjliggöra för utomstående att ta kontroll över och fjärrstyra andras persondatorer.

Skrivet av: