36 000 döda herrelösa hundar i Kina

Kinesiska myndigheters jättelika offensiv mot rabies upprör nu världen.


36 000 avlivade herrelösa hundar - i en stad.

Det är planen i staden Shaanxi för att minska rabies framfart, där hundarna är en bidragande smittokälla. 6 000 personer har blivit bitna eller rivna av någon av stadens lösdrivande hundar den senaste månaden, varav 12 har dött i rabies.

Men även om rabies är ett allvarligt problem upprör dödandet djurvänner världen över. En lag om djurrätt håller nämligen precis på att stiftas i Kina, och innan den träder i sin fulla kraft och stoppar dödandet passar många städer på att avliva så många djur som möjligt. Och många ifrågasätter hur mycket hundmorden kommer att hjälpa.

– Massavlägsnande av hundar kan resultera i en ökad rörlighet av hundar med okänd hälsostatus från omkringliggande områden, och på så sätt faktiskt underlätta smittospridningen och öka hotet mot människans och djurens hälsa, säger Peter Williams, styresman för World Society of the Protection of Animals i Kina till Weird Asia News.

Kina har tidigare kritiserats starkt för sin undermåliga behandling av djur, bland annat för slaktmetoden av kycklingar, och de nya lagarna är bland annat ett svar på de krav omvärlden ställt på landet och deras djurhållning.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ny DNA-metod kan identifiera brottsoffer

Oljepris upp efter rapporter om attack

Oljepriset steg inledningsvis med 3 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till runt 90 dollar på förmiddagen.

Här är hoten mot lägre ränta

Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

1 timme sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Medieuppgifter: Israel har attackerat mål i Iran

2 timmar sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Iran bekräftar att man skjutit ned drönare men tillbakavisar att man skulle angripits av tyngre vapen. "Ingen större skada har uppstått", enligt en statlig nyhetsbyrå.