Bildt ska träffa Karadzics advokater

Bildt ska träffa den misstänkte krigsförbrytarens advokater.


Sveriges utrikesminister Carl Bildt ska träffa den misstänkte krigsförbrytaren Radovan Karadzics advokater.

Det bekräftade Bildts pressekreterare för TT på torsdagen.

Bosnienserbernas förre ledare uppgav i onsdags att Sveriges utrikesminister lovat träffa hans advokater för att diskutera ett löfte om immunitet - åtalsfrihet - som Karadzic hävdar att Bildt har gett honom.

Carl Bildt bekräftar att han kommer att träffa advokaterna, men tillbakavisar att han skulle ha givit Karadzic ett immunitetslöfte.

Karadzic sade att mötet kommer att äga rum i mitten av juli, men enligt Bildts pressekreterare Irena Busic finns inget datum fastställt ännu.

Radovan Karadzic står inför rätta vid FN:s krigsförbrytartribunal för det forna Jugoslavien i Haag. Karadzic anser att de elva åtalspunkterna om bland annat folkmord och krigsbrott ska läggas ned, med hänvisning till att dåvarande EU-medlaren Carl Bildt och den amerikanske toppdiplomaten Richard Holbrooke lovat Karadzic immunitet mot att han lämnade den offentliga arenan.

Karadzic vill träffa Bildt för att höra om Bildt kommer att vittna inför FN-domstolen i immunitetsfrågan.

Domaren Iain Bonomy har tidigare sagt att Bildt kan komma att kallas i ärendet, men tillade att även om ett löfte om immunitet skulle ha givits så är det ogiltigt och påverkar inte domstolens utslag i sakfrågan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!