Karadzicadvokater vill träffa Bildt

Karadzic uppger att utrikesminister Carl Bildt ska träffa hans advokater.


Den folkmordsmisstänkte Radovan Karadzic uppger att utrikesminister Carl Bildt ska träffa hans advokater för att diskutera en påstådd uppgörelse om immunitet.

Den bosniske tidigare ledaren Karadzic, som står inför rätta vid FN:s krigsförbrytartribunal Icty i Haag, har tidigare hävdat att Bildt lovat honom åtalsimmunitet. Dåvarande EU-medlaren Bildt och den amerikanske toppdiplomaten Richard Holbrooke ska ha avgivit löftet 1995, mot att Karadzic lämnade den offentliga arenan.

Carl Bildt har, liksom Holbrooke, kategoriskt avfärdat anklagelserna.

På onsdagen sade Karadzic att Bildt skulle vara villig att möta advokaterna, men att han ställt in ett tidigare planerat möte på grund av tidsbrist inför förberedelserna för att ta över ordförandeskapet i EU.

Karadzic påstod samtidigt att ett nytt möte är planerat till mitten av juli - och då ska immunitetsfrågan diskuteras, heter det.

Karadzic anser att de elva åtalspunkterna om folkmord och krigsbrott mellan åren 1992 och 1995 ska läggas ned beroende på omständigheterna kring löftet han påstår sig ha fått. Domstolen och domaren Iain Bonomy har tidigare sagt att Bildt kan komma att kallas som vittne till förhandlingarna i Haag. Samtidigt säger domstolen att även om ett löfte om immunitet skulle finnas, så påverkar det inte rättsprocessen.

Den utdragna rättegången är ännu bara i förstadiet, och domaren Bonomy konstaterade att den inledande fasen, som skulle vara klar den 20 juli, nu skjuts upp.

– Den här rättegången kommer med sannolikhet inte att inledas förrän i september, sade domare Bonomy.

Karadzic greps förra året utanför Belgrad efter att ha varit på flykt i elva år.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!