Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nedrustningsavtal klart

- 06/07/2009, 13:13 -

Ryssland och USA kom i dag överens om ett nytt avtal om kärnvapennedrustning.

Ryssland och USA kom i dag överens om skrivningarna till ett nytt gemensamt ramverk för kärnvapennedrustning, rapporter Reuters som citerar källor inom det ryska utrikesdepartementet.

En USA-talesman bekräftade att det nyskrivna nedrustningsavtalet mellan USA och Ryssland är klart att undertecknas av ländernas presidenter, rapporterar Reuters.

– Det finns en text för dem att granska, uppgav talesmannen under förutsättning att han fick vara anonym.

Talesmannen betonade samtidigt att ingenting är klart förrän det godkänts av de båda ledarna.

– Det är inte gjort förrän det är gjort, tillade han.

Det nya nedrustningsavtalet ska ersätta 1991 års Startavtal (Strategic Arms Reduction Treaty), som löper ut den 5 december i år.

Försöken att finna ett hållbart avtal har varit av avgörande betydelse för USA:s president Barack Obamas och Rysslands president Dmitrij Medvedevs ambitioner att förbättra den hårt ansträngda relationen länderna emellan, en relation som under företrädarna George Bush och Vladimir Putin sjönk till den sämsta sedan det kalla krigets dagar.

Förhoppningen är att president Barack Obamas besök i Moskva ska bli början till en ny era i relationen mellan de båda stormakterna.

Skrivet av: