Obama och Medvedev nedrustar

USA och Ryssland enas om att minska antalet kärnvapen.


Ryssland och USA ska verka för ett nytt nedrustningsavtal som skär ner antalet kärnvapenstridsspetsar, lovade presidenterna Dmitrij Medvedev och Barack Obama på onsdagen.

De båda ländernas förhandlare har beordrats att senast i juli, då Obama reser till Moskva för ett rysk-amerikanskt toppmöte, rapportera om hur långt de har kommit. Det nya avtalet ska ersätta det gamla Start 1, som ingicks 1991 och ledde till den hittills största bilaterala kärnvapennedrustningen. Start 1 löper ut i december.

Obama och Medvedev möttes i London inför G20-toppmötet där om världens finanskris. I sitt gemensamma uttalande underströk de också sin beslutsamhet att förbättra banden mellan stormakterna efter den frost som rått en tid.

De senaste åren har relationerna mellan våra båda länder varit spända och utvecklats åt fel håll, sade Medvedev till journalister.

Startar om

Det var varken i USA:s, Rysslands eller den globala stabilitetens intresse.

– Vi har enats om att öppna ett nytt kapitel i dessa relationer, att starta om med tanke på det gemensamma ansvar våra stater har för situationen i världen.

Obama, 47 år, sade att han och den 43-årige Medvedev har inlett en "konstruktiv dialog" om en rad frågor alltifrån kärnvapenspridning till antiterroråtgärder och ekonomisk stabilitet. De ska samarbeta för en gemensam internationell linje kring Afghanistan och de vill att Iran bevisar att landets kärnkraftsprogram är fredligt.

De medgav också att de ännu är oense om fjolårets krig mellan Ryssland och Georgien och om USA:s planer på en robotsköld i östra Europa - något Moskva ser som ett hot mot den egna säkerheten. Dessa frågor har fördystrat de rysk-amerikanska relationerna.

Ömsesidig säkerhet

Efter Obamas tillträde har dock båda sidor lovat att "trycka på knappen omstart", och framgång i nedrustningsarbetet kan ge hjälp på vägen. I uttalandet sade presidenterna att ett nytt avtal kommer att "ömsesidigt främja parternas säkerhet" och göra kärnvapenläget stabilare och mer förutsägbart.

Londonmötet var det första mellan de två presidenterna, och enligt källor hade de ett rakt och öppenhjärtigt meningsutbyte. Obama sades ha framfört "mycket kraftfullt" att USA aldrig kommer att erkänna de georgiska utbrytarrepublikerna Sydossetien och Abchazien, som Moskva betraktar som självständiga efter kriget i augusti.

Han sade också att Moskvas syn på forna sovjetstater som en särskild rysk intressezon "knappast är någon uppfattning för 2000-talet". Obama och Medvedev log då de mötte pressen, men stämningen var långt ifrån lika kompisaktig som när deras företrädare George W Bush och Vladimir Putin fann varandra vid första mötet 2001.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!