Katbeslagen har fördubblats

Smugglarna har börjat använda svenska ungdomar som kurirer.


Tullens beslag av den afrikanska drogen kat har fördubblats de senaste två åren. Detta trots en rad kraftansamlingar för att få stopp på smugglingen.

I Sverige är det nästan uteslutande personer från Afrikas horn som utgör kundkretsen för den centralstimulerande växten. Förr var det därför vanligt att kurirerna hade sitt ursprung i området men numera lockar smugglarna i stället ofta svenska ungdomar för att inte väcka misstankar hos Tullverket.

– Vi ser svenska och danska ungdomar som försöker smita förbi som kurirer, ungdomar som lockas av att tjäna pengar. Det förekommer också att man anlitar utslagna personer, säger Hans-Erik Sjöholm, tullinspektör i Malmö till Svenska Dagbladet.

Eftersom drogen är en färskvara får det gå maximalt 48 timmar från skörden i Afrika till leverans på de svenska gatorna. Den flygs in från de afrikanska länderna till Storbritannien och Holland där den är fullt laglig och hamnar därefter, med rekordfart, hos svenska konsumenter.

– Det säger sig självt att det kräver en stark organisation. De här nätverken konkurrerar med DHL och de stora fraktfirmorna när det gäller effektivitet, säger Petter Norman, tullkriminalens expert på kat.

Myndigheterna misstänker att mellan 100 och 300 ton kat smugglas in i Sverige varje år. De första sex månaderna i år har man hittat 6,4 ton kat och 162 gånger har beslag gjorts. Det är dubbelt så stora mängder som för två år sedan. 98 procent av alla beslag görs vid Öresundsbron.

– I början på 90-talet började det med några hundra kilo. Sen när det blev ton så tyckte vi det var mycket. Och nu är det större mängder än någonsin tidigare, säger Lars Hansson, nationell specialist på Tullverkets Brottsbekämpning i Skåne till Svenska Dagbladet .

Lagligt katanvändande i Storbritannien:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!