Nu bekräftar Iran fler dödade

Demonstrant dödades under protesterna i Iran - familjen fick besked en månad senare.


En familj i Irans huvudstad, Teheran, fick nyligen besked om sonens död - en månad efter att denne begravts i hemlighet.

Sonen, Sohrab Aarabi, dödades den 15 juni i Teheran under en av de stora demonstrationerna efter det fuskstämplade presidentvalet. Myndigheterna begravde Aarabi och flera andra ganska omgående för att de inte skulle ses som martyrer under det iranska folkets uppror mot den islamiska regimen.

Rykten cirkulerade

Aarabi begravdes på Beheshteh Zahra, Teherans största begravningsplats. Redan då spekulerades det att händelsen inträffat, men vilka de döda var kunde inte bekräftas. Under flera dagar cirkulerade det rykten som hävdade att fem studenter dödats på Teherans universitet och förts till begravningsplatsen i hemlighet. Något som nu alltså bekräftas.

Aarabis mor, Parvin Fahimi, sägs ha försökt få ut uppgifter kring sonens försvinnande i nästan en månad, men utan framgång. När hon till slut släppte ett foto på sonen till en grupp som arbetar för mänskliga rättigheter i Iran bekräftade myndigheterna att han dödats under demonstrationerna. Nu fruktar fler familjer samma besked.

– Många familjer fruktar att de också ska få höra att deras familjemedlemmar dödats under demonstrationerna, och kommer samtidigt undra om det är sant eller inte, säger Hadi Ghaemi, talesman för människorättsgruppen till CNN.

"Som en sorts tortyr"

Vad Ghaemi menar är att man inte med säkerhet kan veta om familjmedlemmar dödats eller förvaras någon annanstans. Den iranska regimen är ökänd för gripanden där personer hålls i hemliga platser utan rättegång eller officiella anklagelser.

– Det är faktiskt så att försvunna personer familjer genomgår en sorts tortyr då de saknar trovärdiga uppgifter om sina familjemedlemmar, säger Ghamei.

Enligt officiella regimuppgifter dödades runt 20 personer under upploppen som skakade landet. Men människorättsgrupper hävdar att den uppgiften borde tiodubblas.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!