Det mullrar ännu i Iran

En reformvänlig religiös grupp angriper det mäktiga Väktarrådet. Iran står ännu splittrat.


En reformvänlig grupp angrep det mäktiga Väktarrådet på söndagen, vilket tyder på djup splittring i Iran efter presidentvalet.

Samtidigt kom uppgifter om att en av de gripna från brittiska ambassaden ska släppas.

Storbritanniens utrikesminister David Miliband sade att en av de två lokalanställda på brittiska ambassaden som fängslats efter demonstrationerna i Teheran skulle släppas under dagen.

– Därmed finns det en person som är kvar i förvar. Alla våra ansträngningar inriktas på att få den personen fri, säger Miliband till BBC.

Sammanlagt grep iranska myndigheter nio anställda på ambassaden.

Saknar trovärdighet

Ny kritik riktades mot både det omdiskuterade valet och mot det inflytelserika Väktarrådet från en respekterad reformvänlig religiös grupp i den heliga staden Qom.

Väktarrådets tolv ledamöter har "inte längre rätt att bedöma frågor (kring valet) då några av dess ledamöter har förlorat den opartiska trovärdigheten i allmänhetens ögon" säger den religiösa gruppen i ett uttalande.

"Hur kan valets legitimitet accepteras, bara för att Väktarrådet säger så? Kan man säga att en regering som kommit till makten genom regelbrott är legitim?", undrade prästerskapet och konstaterade att "folkets röst som sökte sanningen skadades av våldet som olyckligt nog ledde till att många dödades och sårades samt att hundratals greps".

Uttalandet sågs som bevis för de skarpa motsättningarna mellan Irans inflytelserika grupperingar. Dessutom var de hårda orden en indirekt markering mot Irans religiöse och politiske ledare ayatolla Ali Khamenei.

Motattack

Kritiken kom dagen efter det att den regeringen närstående tidningen Kayhan krävt att oppositionsledaren Mir Hossein Mousavi skulle ställas inför rätta för högförräderi.

På söndagen valde Mousavis läger att gå till motattack. I en 25 sidor lång rapport anklagades presidenten Mahmoud Ahmadinejad för att ha utnyttjat statliga institutioner under valrörelsen.

Dessutom påstods det i rapporten att president Ahmadinejad och hans kampanjstab hade delat ut kontanter till fattiga för att säkra deras röster.

Rapporten publicerades av "Kommittén för skyddandet av röster" som drivs av Mousavis valorganisation.

Väktarrådet sägs ha stött Ahmadinejad under valrörelsen och kommittén ifrågasatte även varför 14 miljoner extra valsedlar hade tryckts utöver de 46 miljoner valsedlar som skulle ha räckt för de röstberättigade.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!