Nordkorea utmanar med testskjutning

Nordkorea valde att utmana omvärlden när landet testsköt två kortdistansrobotar.


Nordkorea valde att utmana omvärlden när landet testsköt två kortdistansrobotar utanför sin östra kust på torsdagen.

Robotarna avfyrades från en militärbas nära hamnstaden Wonsan, enligt sydkoreanska militärkällor.

Testskjutningen var en direkt provokation sedd i ljuset av de FN-resolutioner som förstärkt sanktionsregimen mot landet. Tidigare provsköt landet en långdistansrobot i början av april samt genomförde en nukleär provsprängning den 25 maj, vilket åtföljdes av hård kritik från FN:s säkerhetsråd.

– Det verkar handla om en robot som avfyras från marken med fartyg som mål, sade en talesperson från det sydkoreanska försvarsdepartementet om torsdagens provskjutning.

– Vi saknar mer detaljerad information, men vet om att förberedelser för en provskjutning har pågått i regionen.

Robotarna tros ha en räckvidd på 14 mil, men sydkoreanska myndigheter misstänker att även Scud-B-robotar med en räckvidd på 34 mil ska provskjutas.

Det nordkoreanska militära utspelet sker samtidigt som amerikanska och sydkoreanska underrättelseorganisationer bevakar ett fartyg som misstänks smuggla vapen och tros ha varit på väg till Burma.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.