Massprotest mot Berlusconi i Rom

Oppositionen anordnade under lördagen omfattande protester.


TT. Hundratusentals demonstranter lamslog centrala Rom på lördagen i en enorm manifestation mot Silvio Berlusconis högerregering. Bakom protestaktionen stod den politiska oppositionen, som hävdade att hela 2,5 miljoner deltog.

Under demonstrationen som organiserats av oppositionsledaren Walter Veltronis Demokratiska parti (PD) strömmade människor mot Circus Maximus under ett hav av röda och gröna oppositionsflaggor.

I ett tal inför jublande anhängare anklagade Veltroni Berlusconi för att driva en ekonomisk politik som drabbar italienska familjer. PD besegrades av Berlusconis parti Frihetens folk (PDL) i maj, men Veltroni var nöjd med uppslutningen på lördagen.

– Deltagandet överträffar våra största förväntningar. Detta är en demokratisk och fredlig demonstration mot en regering som inte löser landets problem, sade Veltroni.

Tusentals elever och studenter deltog i också demonstrationen. De senaste veckorna har protesterna varit omfattande mot Berlusconiregeringens planer på miljardbesparingar på både grundskole- och högskolenivå.

– Vi vill inte ha ett amerikanskt samhälle, där vi inte har råd med skolorna. Regeringen måste investera mer pengar i skolorna i stället för att ge dem till bankerna, sade demonstranten Maria Turri.

Berlusconi "juckar" mot en lapplisa.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.