Stockholm

Massprotest mot Berlusconi i Rom

Oppositionen anordnade under lördagen omfattande protester.


Läs mer

TT. Hundratusentals demonstranter lamslog centrala Rom på lördagen i en enorm manifestation mot Silvio Berlusconis högerregering. Bakom protestaktionen stod den politiska oppositionen, som hävdade att hela 2,5 miljoner deltog.

Under demonstrationen som organiserats av oppositionsledaren Walter Veltronis Demokratiska parti (PD) strömmade människor mot Circus Maximus under ett hav av röda och gröna oppositionsflaggor.

I ett tal inför jublande anhängare anklagade Veltroni Berlusconi för att driva en ekonomisk politik som drabbar italienska familjer. PD besegrades av Berlusconis parti Frihetens folk (PDL) i maj, men Veltroni var nöjd med uppslutningen på lördagen.

– Deltagandet överträffar våra största förväntningar. Detta är en demokratisk och fredlig demonstration mot en regering som inte löser landets problem, sade Veltroni.

Tusentals elever och studenter deltog i också demonstrationen. De senaste veckorna har protesterna varit omfattande mot Berlusconiregeringens planer på miljardbesparingar på både grundskole- och högskolenivå.

– Vi vill inte ha ett amerikanskt samhälle, där vi inte har råd med skolorna. Regeringen måste investera mer pengar i skolorna i stället för att ge dem till bankerna, sade demonstranten Maria Turri.

Berlusconi "juckar" mot en lapplisa.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.