Lördag 16 Okt
Stockholm

Berlusconis rasattack på Obama

Det var på torsdagen efter det amerikanska valet, som Italiens premiärminister Silvio Berlusconi i en hyllning till Obama, kallade den nyvalda presidenten "solbränd".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Pinsamt Berlusconi. Skandalmakaren Silvio Berlusconi kluddrar återigen långt utanför marginalen. Men pinsamt är egentligen bara förnamnet på den italienska premiärministerns "hyllning" till USA:s nyvalde president Barack Obama. På torsdagen höll Berlusconi tal och gav Obama en komplimang för hans "solbränna".

– Han är ung, stilig och solbränd, sa Berlusconi inför en gapande skara åhörare.

Rasfrågan har varit central i det amerikanska presidentvalet som kallats historiskt. Vissa menar att Barack Obamas hudfärg fått för stort utrymme i debatten och andra motsatsen. Oavsett hur man ställer sig till bevakningen av den nye presidentens hudfärg, inser man, utan att vara toppolitiker, att det är en viktig fråga som bör hanteras med viss respekt. Men Berlusconi ser inget problem med sitt tvetydiga uttalande.

– Vad är problemet? Det var en komplimang. Om de här människorna inte har någon humor kan de ju bara gå och... , svarade Berlusconi på kritiken.

Det är inte första gången Berlusconi går över gränsen. Han ska tidigare kallat en tysk EU-parlamentariker för "krigsfånge" och sagt att "västvärlden är överlägsen islam". I Italien väckte uttalandet om Obama kraftiga reaktioner.

– Uttalandet är laddat med obehaglig tvetydighet. Det kommer att uppfattas som stötande över hela världen, sa oppositionens Dario Franceschini, enligt The Daily Express.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela