Stockholm

Predikant gifter sig med barn

En predikant har gift sig med en tolvårig flicka och planerar att gifta sig med fler barn.


Läs mer

En indonesisk 43-årig predikant har gift sig med en tolvårig flicka, rapporterar Jakarta Post. Han planerar nu också att äkta en nioåring och en sjuåring.

Tidningen skrev på söndagen att mannen gifte sig med tolvåriga Lutfiana Ulfa i augusti, med föräldrarnas samtycke.

Den statsstödda organisationen KPAI, Indonesiska kommissionen för omsorg om barn, planerar att förhöra alla inblandade, inklusive vigselförrättaren och bröllopsvittnena.

Enligt indonesisk lag måste en flicka vara minst 16 år för att få gifta sig. Den man som gifter sig med en minderårig riskerar fem års fängelse.

Den utpekade äkta mannen Pujiono Cahyo har redan en 26-årig fru före tolvåringen. Trots sina två fruar har han sagt att han tänker gifta sig med två flickor till, sju och nio år gamla, inom en snar framtid.

– Men den här gången tänker jag inte att tillkännage något offentligt eftersom det skulle orsaka mer kritik då flickorna är yngre, säger Cahyo.

Islam tillåter män att gifta sig med högst fyra fruar. Cahyo har trots det sagt att han tänker skaffa sig sju fruar.

KPAI vill nu kontrollera om äktenskapet har fullbordats i sexuellt avseende. Om bröllopet har ägt rum kommer KPAI självständigt att vidta juridiska åtgärder eftersom det skulle kränka minst sex lagar, säger KPAI:s ordförande Masnah Sari till tidningen.

En polischef i Centerala Java lovar också utreda om predikanten "sovit" med flickan. Han sade att polisen bara fått beskedet att det handlar om äktenskap i religiös mening (kawin siri), som är tillåtet i äktenskapslagen. I indonesisk lag är alla under 18 år barn.

TT/Anas González Cruz

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.