Unga brottsoffer ändrar historia

Föräldrars oro skrämmer unga killar och tjejer som varit utsatta för brott.


När ungdomar blir offer för brott bör de förhoppningsvis komma in med en anmälan. Inte minst för att kunna gå vidare själva. Nu visar en enkät som P1-programmet Kaliber har gjort att många föräldrar känner sån oro inför sina barns anmälan, att de killar och tjejer som varit utsatta för brott, ändrar sina berättelser.

– Det är jättemånga föräldrar som säger ”det här ska inte mitt barn vara med om, punkt slut”. Och det är klart att det inte är lätt att argumentera mot det, säger Even Magnusson polis i Göteborg i P1-programmet Kaliber.

Föräldrarna är lika rädda som brottsoffren. Av 70 poliser svarar 58 att de det senaste året varit med om hur unga brottsoffer på grund av föräldrarnas oro inte stått fast vid sina berättelser om brott, skriver SR.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

1 timme sedan
Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.