Tusentals israeler protesterar mot gayvåldet

- 02/08/2009, 19:50 -

"Tel Aviv kommer fortsätta att vara välkomnande mot gaycommunityn."

På lördagskvällen skedde det otänkbara. Mitt i Israels mest liberala stad, Tel Aviv, tog sig en beväpnad man med ett maskingevär in på bögklubben Café Noir i den israeliska kuststaden och öppnade eld. Två personer, en 26-årig man och en 17-årig kvinna dödades. Minst 15 skadades.

–Klockan var runt 23.00 när någon plötsligt kom in på klubben, helt svartklädd och med en svart mask över ansiktet. Min första reaktion var att detta måste vara ett skämt, men nästan omdelebart öppnade han eld och jag förstod vad som höll på att hända.

–Panik spred sig. Folk tog skydd under sängar och bord, men det var helt tyst. Ingen skrek. Jag gömde mig under ett bord med en annan person. Det är ett litet ställe och det finns bara en terass. När du är där inne finns det ingenstans att fly, berättar ett ögonvittne för Haaretz.

Premiärminister Benjamin Netanyahu betonade vikten av öppenhet i sitt fördömande av skottlossningen.

På söndagen samlades tusentals israeler, bara meter från nattens skottdrama. Flera politiker talade på eventet och fördömde dådet.

Oppositionsledaren Tzipi Livni:

–Det här bör vara en dag för självreflektion, inte bara för alla er utan för alla av oss. Det här är inte bara en stor sorgedag för er, det är en smärtfylld dag för oss alla.

Samtidigt som protesterna ekade letade hundratals poliser efter förövaren som flydde direkt efter attacken. Ingen är ännu gripen för dådet.

Tel Avivs borgmästare, Ron Huldai, poängterade att staden aldrig kommer att förlora sin pluralistiska natur.

–Tel Aviv kommer fortsätta att vara välkomnande mot gaycommunityn, sa han.

Skrivet av: