Israelisk högriskmatch i Göteborg

"Jag tror inte det fungerar att förbjuda banderoller eller flaggor."


I kvalomgång tre till Europa League möter IFK Göteborg israeliska Hapoel Tel Aviv på hemmaplan. Det riskerar att bli en högriskmatch. Kanske inte så mycket för själva fotbollen som för det politiska.

Förbud mot flaggor och banderoller

Extra säkerhetsåtgärder har vidtagits för matchen. Alla kommer att visiteras innan de får komma in på arenan. Flaggor utöver ländernas och klubbarnas respektive samt banderoller med budskap är förbjudna att ta med sig in.

Något som Elise Norberg Pilhem (v), ordförande i Göteborg, tycker är fel.

–Jag tror inte det fungerar att förbjuda banderoller eller flaggor. Det kan få motsatt syfte om en "felaktig" banderoll plötsligt vecklas ut. Det blir till en provokation. Jag tycker inte detta är rätt väg att gå, säger Pilhem till Nyheter24.

Hapoel och proletären - samma sak

Proletären FF, kommunistiska partiets idrottsförening, planerar att hålla protester mot matchen vid Norra Allén/Ullevigatan (vid gamla Ullevi) klockan 17.45.

Samtidigt är just Hapoel Tel-Aviv FC en socialistisk och antirasistisk klubb.

"Hapoel skulle i själva verket kunna vara Proletären FF:s israeliska motsvarighet. "Hapoel" betyder "Arbetaren" på hebreiska (d v s exakt samma namn som Proletären FF själva har) och är en samling föreningar (likt Kamratföreningarna) som grundats av en israelisk socialistisk fackförening", skriver BaraBen.

Detta har Elise Norberg Pilhem tagit till sig.

–Jag tycker inte det är fel att bland ihop politik och idrott. Själv tycker jag att man mycket väl kan göra det för att driva opinion. Men just denna match är speciell. Jag tycker inte att en bojkott är helt solklar i denna match.

Vad tycker du om proletären FF:s planerade protester?

–Det är upp till dem. Jag tänker inte betygsätta deras aktiviteter. Det är ju inte direkt kontroversiellt att bojkotta Israel. Men med just det här laget kan det bli problematiskt.

Trots säkerhetspådraget har det aldrig varit tal om att matchen ska spelas utan publik som när Sverige i mars i Malmö tog emot Israel i tennisens Davis Cup.

–Vi gör bedömningen att det inte är samma hotbild. Det finns inte samma historik när det gäller fotboll som inom tennisen: Båstad, ”stoppa matchen” och det där. Det är många matcher som inte skulle kunna spelas om man lade alltför stora politiska aspekter på dem, säger Robert Karlsson, biträdande chef för länsordningspolisen i Västra Götaland och kommenderingschef i kväll, till SvD.

IFK Göteborg Hapoel Tel Aviv, 19.00. Här kan du se sändningen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Folkhälsomyndigheten varnar alla äldre: "Kan i värsta fall leda till döden"

Zimbabwe benådar över 4 000 fångar

Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa har benådat över 4 000 fångar som en del av firandet att landet har varit självständigt i 44 år.

Vingåker: Polisen rapporterar om brand

"Brand i en restaurang.", skriver polisen på sin hemsida.

Misstänkt farligt föremål hittat – bombskyddet ska undersöka blomsterlåda

Polisens bombtekniker är på väg för att undersöka ett misstänkt farligt föremål i Uddevalla, uppger polisen.

Osby: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Rv15/lv119. En personbil har kört av vägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Kennedy väljer Biden före Kennedy

Joe Biden utmanas inte bara av republikanerna i höstens amerikanska presidentval – han tampas även mot Robert F Kennedy Jr, som ställer upp som oberoende kandidat.