Söndag 27 Nov
Stockholm

Valet bekräftar finsk högertrend

Gårdagens finländska kommunalval bekräftade främst två saker. Statsminister Matti Vanhanen, vars centerparti har tappat, har problem. Och högertrenden, som gjort Samlingspartiet störst, är ingen dagslända. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När rösterna räknats sent i går kväll framträdde finansminister Jyrki Katainen och hans konservativa Samlingsparti som segrare bland de tre största partierna. Både Centern och Socialdemokraterna backade med flera procentenheter.

Valskrällen stod det populistiska partiet Sannfinländarna med ledaren Timo Soini för. Partiet hamnade på 5,4 procent och gick om borgerliga Svenska Folkpartiet. Partiet tycks komma starkt i huvudstadsområdet.

Sannfinländarna (Perussuomalaiset på finska) är ett populistiskt parti som vill föra Finland ut ur EU och stoppa närmandet till Nato. Inrikespolitiskt är Sannfinländarna ett typiskt missnöjesparti med invandrarfientlighet som ett svagt men allt tydligare stråk.

När ett litet missnöjesparti plötsligt tar sig från gärdsgårdsserien och hamnar, om inte i division 1 så åtminstone bland andra mellanstora partier som Vänsterförbundet och De gröna, och dessutom kör om Svenska folkpartiet, så ändras det politiska landskapet. På vilket sätt är dock ännu oklart.

Att statsministerns centerparti nu är det minsta bland de tre största måste vara en stor besvikelse. Men bedömare anser att det är självförvållat. Kretsen kring Vanhanen har inte tillräckligt tagit hänsyn till splittringen i ett parti som fortfarande har sitt starkaste ben kvar i landsbygden.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.