Valet bekräftar finsk högertrend

Gårdagens finländska kommunalval bekräftade främst två saker. Statsminister Matti Vanhanen, vars centerparti har tappat, har problem. Och högertrenden, som gjort Samlingspartiet störst, är ingen dagslända. (TT)


När rösterna räknats sent i går kväll framträdde finansminister Jyrki Katainen och hans konservativa Samlingsparti som segrare bland de tre största partierna. Både Centern och Socialdemokraterna backade med flera procentenheter.

Valskrällen stod det populistiska partiet Sannfinländarna med ledaren Timo Soini för. Partiet hamnade på 5,4 procent och gick om borgerliga Svenska Folkpartiet. Partiet tycks komma starkt i huvudstadsområdet.

Sannfinländarna (Perussuomalaiset på finska) är ett populistiskt parti som vill föra Finland ut ur EU och stoppa närmandet till Nato. Inrikespolitiskt är Sannfinländarna ett typiskt missnöjesparti med invandrarfientlighet som ett svagt men allt tydligare stråk.

När ett litet missnöjesparti plötsligt tar sig från gärdsgårdsserien och hamnar, om inte i division 1 så åtminstone bland andra mellanstora partier som Vänsterförbundet och De gröna, och dessutom kör om Svenska folkpartiet, så ändras det politiska landskapet. På vilket sätt är dock ännu oklart.

Att statsministerns centerparti nu är det minsta bland de tre största måste vara en stor besvikelse. Men bedömare anser att det är självförvållat. Kretsen kring Vanhanen har inte tillräckligt tagit hänsyn till splittringen i ett parti som fortfarande har sitt starkaste ben kvar i landsbygden.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.