Medlem i Manson-familjen villkorligt frigiven

- 08/08/2009, 14:01 -

Lynette Fromme friges villkorligen efter att ha tillbringat över 30 år bakom galler.

Det är i dagarna 40 år sedan de fasansfulla Helter Skelter-morden begicks av sekten Manson-familjen. Nu blir en av sektmedlemmarna, Lynnette "Squeaky" Fromme, villkorligt frigiven efter att ha tillbringat över 30 år bakom galler.

Under många år var Fromme en av få anhängare som fortsatte stödja Manson. Fängelseledningen vill i dag inte uppge om kvinnan fortfarande korresponderar med den forne sektledaren men hon har ett flertal gånger under åren uttalat sig i positiva ordalag och bland annat sagt att "han har mer hjärta och ande än någon jag har träffat, jag skulle ge honom vad som helst för han gav mig allt".

Lynette Fromme dömdes 1975 till livstids fängelse efter att ha riktat en pistol mot den dåvarande amerikanske presidenten, Gerald Ford. Händelsen, som utspelade sig i Sacramento i Kalifornien, förhindrades av säkerhetsagenter, även om det senare skulle senare visa sig att vapnet inte var laddat.

– Han stod där med handen framme och såg ut som en pappdocka enligt mig. Men det var ju trots allt så att jag tagit ur kulorna i lägnheten och bara använde själva vapnet.

–Jag tycker att det känns som att det var ödet, jag var tvungen att göra det sa Fromme i en intervju med WCHS 1987.

Fromme beviljades villkorlig frigivning i juli 2008. Men hon släpptes inte redan då eftersom hon hade fått uppbackning på strafftiden efter en rymning från West Virginia-fängelset 1987. Rymningen ägde rum efter intervjun med WCHS. Hon återfanns i närheten av fängelset två dagar senare, enligt rykten bestämde hon sig för att rymma efter att hon fick höra att Charles Manson var sjuk, uppger CNN.

Lynette Fromme uppges ha gått med i Manson-familjen efter att ha träffat Charles Manson i Kalifornien 1967. Hon var inte inblandad i de omtalade Helter Skelter-morden men höll, tillsammans med andra anhängare, en vaka utanför domstolsbyggnaden under rättegången mot Manson.

Enligt den amerikanska fångvårdsmyndigheten kommer Fromme, 60, friges den 16 augusti.

WCHS intervju med Lynnette Fromme från 1987:

Skrivet av: