Muf-ordförande vill frita Isaak

Niklas Wykman: Låt militär insatsstyrka frita Dawit Isaak.


Moderata ungdomsförbundets ordförande Niklas Wykman vill att en militär insatsstyrka ska kunna frita den svenske journalisten Dawit Isaak som sitter fängslad i Eritrea.

– Dawit har vissa rättigheter som svensk medborgare anser jag, och dem ska vi skydda.

TT: Är det här ett seriöst förslag?

– Det är absolut ett seriöst förslag som jag tycker ska övervägas, säger Wykman.

Det kontroversiella utspelet publicerades på debattsajten Newsmill efter intervjun med Eritreas president i TV 4, där denne markerade att det inte var aktuellt med vare sig rättegång eller frigivning av Isaak.

– Nu ser vi att Eritreas president tydligt säger att han är ointresserad av att föra dialog med Sverige. Han vill inte ha några diplomatiska förhandlingar, han vill inte ha någon rättegång utan han säger att de har sitt eget sätt att hantera det här. Vi har också vårt sätt att hantera våra medborgare tycker jag, vi ska ju skydda dem.

TT: Du tror inte på det diplomatiska arbete som pågår?

– Nu har Dawit suttit fängslad oerhört länge och någonstans måste man ställa sig frågan om hur länge vi kan acceptera att han hålls kidnappad, säger Wykman.

– Eritrea och regimen där har ju valt att kidnappa en svensk medborgare, det är oacceptabelt. Därför tycker jag att man ska överväga även militära insatser för att frita Dawit.

För ett par år sedan föreslog Wykman också en liknande insats, men utan framgång. Nu, i och med frågans aktualitet, tror han att förslaget kommer i ny dager.

– I första hand ska det givetvis användas som ett påtryckningsmedel och också som ett avskräckande exempel för diktaturer i andra delar av världen som kidnappar och fängslar svenskar. Men givetvis, har man börjat använda det som påtryckningsmedel måste man också vara beredd att löpa linan ut.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!