Lördag 23 Okt
Stockholm

Massiva jordskalv i Asien

Tsunamilarm är utfärdat över Indien, Thailand, Burma, Indonesien och Bangladesh.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ett kraftigt jordskalv med epicentrum i Indiska oceanen 26 mil norr om Andamanerna i Indien, uppnådde en magnitud av 7,6, enligt United States Geological Survey, USGS.

Tsunamilarm utfärdat

Jordskalvets epicentrum ligger 82 mil väster om Bangkok i Thailand, 36 mil sydväst om Pathein i Burma och 230 mil sydöst om New Delhi i Indien.

Tsunamilarm är utfärdat över Indien, Thailand, Burma, Indonesien och Bangladesh, skriver NY Post.

"Jordskalv av den här storleken har potential att generera förödande lokala tsunami och ibland även en regional tsunami längst med kusterna, oftast inte längre bort än drygt 100 mil från skalvets epicentrum", skriver Pacific Tsunami Warning Center i ett uttalande.

Samtidigt - jordskalv i Japan

Ungefär samtidigt skakades Japan av ett annat jordskalv med en magnitud av 6,4.

En tsunamivarning har utfärdats längst Stillahavskusten på vågor på upp till en halv meter.

Paul Caruso, geofysisker vid USGS, säger att det inte är troligt att de två skalven har ett samband, rapporterar Sky News.

Tsunami-boj ur funktion

Samtidigt kommer det nu rapporter om att en så kallad tsunami-boj, som ska varna för flodvågor, är ur funktion utanför Thailand. Myndigheten som ansvarar för underhållet av bojen har inte bytt dess batteri, skriver Phuket Gazette.

Bojen placerades ut 2006 som en säkerhetsåtgärd och för att landet skulle vara bättre förberedda om tsunamivågor av det slag som drabbade landet 2004 skulle inträffa igen.

Enligt Chotenarin Kerdsom, chef för myndigheten som ser över bojen, skulle uppdraget att byta ut batteriet kosta cirka två miljoner kronor.

Bojen ägs inte endast av Thailand. Enligt Kerdsom skickas signalerna från bojen först till USA:s tsunamivarningscenter på Hawaii.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela