Stockholm

Rice: "Ryssland aggressivt"

USA:s Condoleezza Rice beskriver Ryssland som alltmer aggressivt. (TT)


Läs mer

USA:s utrikesminister Condoleezza Rice beskriver Ryssland som alltmer aggressivt och ställer sig tveksam till ryskt inträde i världshandelsorganisationen WTO.

USA och Europa måste stå upp mot sådant beteende, sade Rice enligt utdrag från ett skarpt formulerat tal som hon skulle hålla senare på torsdagen, med syftning på Rysslands krig i Georgien.

Vårt strategiska mål nu är att göra klart för Rysslands ledare att deras handlingar för in Ryssland på en enkelriktad väg mot isolering och irrelevans i världssamfundet.

Ryssland fördömdes i stora delar av världen när trupper skickades till Georgien för att med vapenmakt stoppa Georgiens försök att återta kontrollen över utbrytarregionen Sydossetien.

Vissa EU-länder är dock tveksamma till att låta Georgien närma sig inträde i försvarsalliansen Nato, vilket USA vill.

Rice, utbildad expert på östblocket, pekade på en rad ryska handlingar som exempel på allt värre uppträdande på senare år.

Hon nämnde "bruket av olja och gas som politiska vapen", Rysslands avhopp från avtalet om konventionella styrkor i Europa (CFE), vapenförsäljning till "stater och grupper som hotar internationell säkerhet" samt "förföljelse - eller ännu värre - av ryska journalister och regimkritiker".

Bilden som framträder ur detta beteendemönster är ett Ryssland som är alltmer auktoritärt hemma och alltmer aggressivt utomlands.

Rice ifrågasatte Rysslands försök att inträda i WTO och andra internationella organ, även om hon inte angav några konkreta straffåtgärder.

Tidigare på torsdagen pratade Rice med sin ryske kollega Sergej Lavrov och informerade honom om talet, upplyste amerikanska UD.

De pratade en hel del om Georgien, sade talesmannen Sean McCormack.

Den ryske presidenten Dmitrij Medvedev slog an en försonlig ton när han deltog i en ceremoni för USA:s nye Moskva-ambassadör på torsdagen.

Trots fundamentalt olika åsikter om vissa internationella frågor är vi övertygade om att vi kan bygga upp en konstruktiv relation på lång sikt, sade han.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.