Söndag 18 Apr
Stockholm

Jättevågor före tsunamin 2004

Flodvågen annandag jul 2004 har haft flera lika stor föregångare i Indiska oceanen under de senaste 2 000 åren.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Flodvågen annandag jul 2004 har haft flera lika stor föregångare i Indiska oceanen under de senaste 2 000 åren, visar internationella studier av Thailands och Sumatras kusttrakter.

Sediment på land visar att en jättetsunami drog fram över området för mellan 600 och 700 år sedan, rapporterar ett par forskargrupper som samarbetat om att söka spåren efter flodvågen. Den har omvittnats tidigare både skriftligt och muntligt. Forskarnas fynd tyder på att den uppstod tidigare än vad dessa berättelser tytt på, skriver BBC i sin nätupplaga.

Avlagringarna har legat skyddade för vindar och strömmande vatten och i dag är de historiska dokument över dramatiska händelser, rapporterar forskarna i vetenskapstidskriften Nature.

En thailändsk forskargrupp studerade 150 platser på ön Phra Thong i västra Thailand. Den andra gruppen, från University of Pittsburgh i USA, gjorde studier av 100 platser längs Acehkusten på norra Sumatra. På båda ställena fann de 600-700 år gamla sandavlagringar av samma typ som efter tsunamin 2004.

I Aceh fanns även 1 200 och 2 000 år gamla spår djupare i marken efter andra jättelika flodvågor.

Dessutom tyder forskarnas rön på att ett jordskalv tillräckligt starkt för att utlösa ännu en jättevåg inte är troligt inom den närmaste framtiden. (TT)

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela