Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jubel mötte Aceh-ledare

Nyheter | 11/10/2008 09:53

Tusentals jublande anhängare mötte den 83-årige exilledaren Hasan di Tiro. (TT)

Tusentals jublande anhängare mötte den 83-årige exilledaren Hasan di Tiro när han tidigt på lördagsmorgonen svensk tid återvände till Banda Aceh i Acehprovinsen i Indonesien efter nästan 30 år i exil.

Hasan di Tiro är en av grundarna till separatiströrelsen GAM (Rörelsen för ett fritt Aceh) och större delen av sina exilår har Hasan di Tiro tillbringat i Sverige, i Stockholmsförorten Alby.

– Människor har kommit från hela Aceh. De är lyckliga över att bara få vara här och få se honom, de har ju inte sett honom tidigare. Och de är fortfarande lojala med honom och skulle göra av vad som helst för honom, sade Bakhtiar Abdullah, en av GAM:s förhandlare som tidigare hållits fängslad av indoneserna.

Den åldrige Hasan di Tiro var tårögd när han omfamnade sin äldre syster och han tog sig med möda ner för flygplanstrappan.

Sedan kysste han marken efter att ha fått hjälp att falla ned på knä på en islamsk bönematta.

Det var för snart tre år sedan som fredsfördraget som upplöste GAM slöts och 30 års stridigheter - där minst 15 000 människor fått sätta livet till - slutligen upphörde.

Den direkta orsaken till att fredsavtalet kunde tvingas fram var den förödande tsunamin 2004 som ledde till att cirka 170 000 människor dog i Aceh-provinsen.

Överenskommelsen slöts i Helsingfors under medling av Martti Ahtisaari som då var Finlands president och i fredags belönades med Nobels fredspris.

Skrivet av: