Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svensk journalist evakueras

- 30/10/2008, 15:17 -

Anna Roxvall är på väg hem.(TT)

Den svenska journalisten Anna Roxvall, som de senaste dagarna suttit fast på ett sjukhus i Rutshuru i östra Kongo, räknar med att bli evakuerad inom kort.

– Det är bäst för alla om vi tar oss härifrån. Ärligt talat är vi nog mest i vägen här på sjukhuset nu, sade hon till TT på torsdagsförmiddagen.

Anna Roxvall hoppas kunna evakueras till provinshuvudstaden Goma och därifrån ta sig till Rwandas huvudstad Kigali.

– Jag längtar hem.

Samtidigt sade den kongolesiske rebelledaren Laurent Nkunda enlig AFP att FN-styrkan Monuc inte kan hindra honom från att inta staden Goma, med 600 000 invånare.

Goma är huvudort i den krigshärjade provinsen Norra Kivu i Kongo-Kinshasa.

De svenska journalisterna befinner sig nu på FN-basen i Rutshuru. Genom svenska ambassaden fick de erbjudande om att evakueras med FN-helikopter till Goma.

– Vi har hört att vi finns på en lista med 91 personer, det är hjälparbetare och så vi två journalister. Men jag ser inte så många hjälparbetare här, säger Anna Roxvall till TT.

Hon beskriver läget i området som "ganska lugnt" sedan den reguljära militären gett sig av efter cirka en och en halv dags strider.

– De plundrade lite på vägen, tog vad de kom över och slog några hjälparbetare som satt i vägen. Men nu är det ganska lugnt, säger Anna Roxvall.

En flykting som Roxvall talade med tidigare i veckan sade att han hoppades att rebellerna skulle vinna ganska enkelt så att flyktingarna kan återvända hem, och så tycks ha skett. Rebellerna har också i dag uppmanat människor att återvända hem.

Roxvall säger att man kan se att människor är på väg hem. Flyktingströmmen är dock inte lika omfattande som åt motsatt hållet tidigare i veckan. Lugnet till trots är säkerhetsläget fortfarande dåligt. Situationen på det sjukhus där de två journalisterna var fast fram till i dag är ansträngd.

– De har nästan slut på mat och vatten och vi tär på deras resurser, så det känns bra att vi åker härifrån, säger Anna Roxvall.

Nu hoppas hon att de vid ankomsten till Goma ska kunna ta en taxi till Kigali i Rwanda och hinna med ett flyg till Sverige i kväll.

Skrivet av: