Rebeller utanför laglöst Goma

EU överväger att skicka trupp för att undvika en humanitär katastrof. (TT)


Efter att Kongos armé flytt står nu rebelledaren Laurent Nkundas trupper utanför den strategiskt viktiga staden Goma. Samtidigt överväger EU att skicka trupper till området för att undvika en humanitär katastrof.

Tutsirebellernas ledare Laurent Nkunda inledde sin offensiv i helgen och har ryckt fram fort. Det enda som står mellan honom och staden Goma är nu de 850 soldaterna i FN:s fredsbevarande styrka Monuc, de flesta av dem från Indien.

Nkunda har sagt att han kan inta staden när han vill. Han har också erbjudit att öppna en humanitär korridor in i staden för att säkra biståndet till de tusentals flyktingar som flytt undan veckans strider och nu finns i Goma.

Inne i staden patrullerar Monuc gatorna och försöker skydda civilbefolkningen från resterna av den sönderfallande kongolesiska armén. Flera av de kongolesiska soldaterna uppges vara väldigt berusade och ska ha ägnat sig åt plundring, våldtäkt och mord.

FN kritiserar laglösheten i området och brotten som begåtts av armén.

De senaste dagarna har flera brott dokumenterats av FN:s personal i regionen. De flesta har begåtts av plundrande soldater från regeringstrupperna, sade FN:s människorättskommissionär Navi Pillay till AFP.

Efter att flera hjälporganisationer varnat för en humanitär katastrof i stridernas spår menar flera EU-länder att unionen borde skicka trupper till området. Frankrike har föreslagit att skicka 1 500 soldater men Storbritannien har manat till försiktighet.

FN:s barnfond Unicef varnar för att flera smittsamma sjukdomar kan bryta ut bland de mellan 40 000 och 50 000 flyktingar som finns i Goma och trakten däromkring.

- Vi är särskilt oroade över epidemier av kolera eller mässling, säger Jaya Murthy, talesman för Unicef.

Organisationen arbetar nu med att dela ut mediciner och högproteinkakor för att undvika sjukdom och undernäring bland behövande i flyktinglägret Kibati norr om Goma.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ruttet påskägg för skattebetalarna: Chef tappade bort miljard

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

1 timme sedan
Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.