Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mördarintervjuer stoppas

Nyheter | 31/10/2008 19:19

Intervjuer med Yitzhak Rabins mördare kommer inte att sändas.(TT)

Två israeliska tv-kanaler har backat efter massiv kritik mot planerade sändningar av de första intervjuerna hittills med Yigal Amir, den extremist som mördade premiärministern Yitzhak Rabin.

Både Arutz Eser (Kanal 10) och Arutz 2 meddelade under fredagen att kvällens planerade sändningar av intervjuer med Amir ställts in.

Intervjuerna sammanfaller med att det är 13 år sedan mordet på Rabin den 4 november 1995. Syftet med mordet var att skjuta Osloavtalet om fred med palestinierna i sank.

– Att sända dessa intervjuer skulle ha varit stötande för stora delar av befolkningen. Man kan bara tycka det är synd att mördaren snarare än den mördade får så överdriven och onödig uppmärksamhet, kommenterade den avgående premiärministern Ehud Olmert.

– Yigal Amir ska förtvina i fängelse i resten av sitt liv, och ska på inga villkor vara med i den allmänna mediala debatten, tillade Ehud Barak, som leder Rabins parti Arbetarpartiet.

Amir, som aldrig uttryckt ånger över gärningen, avtjänar ett livstidsstraff och lyckades ge telefonintervjuer utan personalens vetskap. Det ledde enligt Reuters till att han fick indragna privilegier, såsom möjligheten att ringa, använda elektronik och få besök av sin fru.

Även om tv-sändningarna stoppades hann utdrag ur intervjuerna publiceras. Amir säger sig ha influerats av retoriken från högerpolitiker och generaler, däribland tidigare premiärministern Ariel Sharon.

Skrivet av: