Söndag 9 Maj
Stockholm

Dansk planerade attentat mot Clinton

Tre bomber skulle säkra att Hillary Clinton mördades.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Kenyansk polis har gripit fem somalier som misstänks ha planerat en attack mot Hillary Clinton. En av dem hade, enligt en kenyansk tidning, danskt pass.

Tre bomber i två hotell och en busstation var avsedda för USA:s utrikesminister, Hillary Clinton, när hon för en månad sedan deltog i ett afrikanskt utvecklingsmöte i Kenyas huvudstad Nairobi.

Kenyanska anti-terrorpolisen tror att de fem tillhör den militanta, islamistiska terrororganisationen al-Shabab i Somalia, som har band till al-Qaida.

Planen ska ha avslöjats av kenyanska underrättelsetjänsten som avlyssnat elektronisk kommunikation mellan gruppen i Somalia och deras befäl i Nairobi.

"Hotet var neutraliserat en vecka före mötet genom samarbete mellan militären och andra säkerhetstjänster", säger en anonym poliskälla.

Falska pass

Polisen undersöker för närvarande om passen, inklusive det danska, är äkta. En av de gripna var en kvinna med en kenyanskt pass, som polisen tror var förfalskat.

Danmarks ambassadör i Nairobi, Bo Jensen, kommer att följa upp ärendet.

– Vi har inte fått information från de kenyanska myndigheterna att en dansk skulle ha gripits i samband med ett mordförsök mot Hillary Clinton, säger ambassadören enligt Jyllands-Posten.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela