Svensk journalist gripen för terrorism

Greps på Clintonmöte.


NAIROBI, Kenya. En svensk journalist som bland annat har jobbat för SVT och TV4 har gripits i Kenya, uppger Expressen. Nu misstänks mannen för terrorism.

Det var under en amerikansk-afrikansk handelskonferens som svensken greps. Konferensen hölls i Kenyas huvudstad Nairobi och bland gästerna fanns bland andra USA:s utrikesminister Hillary Clinton. Mannen ska med hjälp av ett förfalskat ackrediteringskort ha försökt ta sig in på den hårt bevakade konferensen.

Den gripne mannen är frilansjournalist och bosatt i Västsverige.

– Jag har jobbat med honom. Han gör ett gott intryck och ett bra jobb. Han är väldigt kunnig på sånt som rör migration och flyktingsmuggling, säger Kenny Adersjö, redaktör på Uppdrag Granskning till Expressen.

Åklagaren Onesmus Towett yrkade under torsdagen på att svensken och en kenyan som också greps skulle hållas kvar i häktet. Båda misstänks för terrorism. Men domaren Gilbert Mutumbei släppte svensken mot borgen. Fallet ska upp i domstol 3 september, skriver Expressen.

Svenska Utrikesdepartementet har ännu ingen information om mannen, men uppger att de undersöker fallet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Hundratals kilo kokain beslagtaget

MP: "Fruktansvärd framtidsbild"

Miljöpartiet oroar sig för att högerextrema ska få allt mer makt i EU-parlamentet efter valet. Det är en fruktansvärd framtidsbild de målar upp, säger partiets toppkandidat Alice Bah Kuhnke.

Dödstalet stiger efter attacken mot Tjernihiv

Minst 18 människor dödades i den ryska attacken mot staden Tjernihiv i norra Ukraina på onsdagen. Både Ryssland och Ukraina uppger att de hejdat drönarattacker under natten.

Fortsatta anfall mot Gaza – 40 platser på en dag

I skuggan av den upptrappade konflikten mellan Israel och Iran fortsätter israelisk militär sina offensiver mot Gaza. Mellan måndagen och onsdagen dödades över 100 palestinier i Gaza, enligt FN:s humanitära organ Ocha.

Mugg återkallas – kan orsaka kvävning

En muminmugg återkallas eftersom den kan orsaka kvävning, skriver Konsumentverket.

Bunge ser krokig väg mot räntesänkning

Hon står fast vid bedömningen att styrräntan kan sänkas i maj eller juni. Men vägen är inte spikrak och hon konstaterar att det har hänt en del de senaste veckorna.