Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Zuma riskerar åtal för korruption

Nyheter | 12/01/2009 13:39

Domstol river upp dom - åtal kan väckas på nytt mot ANC-ledaren Jacob Zuma.

Sydafrikas högsta appellationsdomstol river upp domen som lade ner korruptionsåtalet mot ANC-ledaren Jacob Zuma. Nu öppnas möjligheten att väcka åtal på nytt.

Jacob Zuma är fortfarande åtalad för korruption. Det sade Sydafrikas åklagarmyndighet i ett uttalande kort efter att landets högsta appellationsdomstol ogiltigförklarat det tidigare beslut som lade ner åtalet.

– Vi är verkligen väldigt nöjda. De juridiska följderna av det här är att Zuma förblir åtalad, sade Tlali Tlali, talesman för åklagarmyndigheten.

Beslutet kan få svåra följder för Zuma inför presidentvalet i april, i vilket han är storfavorit.

Korruptionsanklagelserna har hängt över ANC-ledaren en längre tid. I september verkade allt dock lösa sig för Zuma när en domare lade ner åtalet på grund av teknikaliteter.

Det uppmärksammade målet ledde bland annat till en politisk kris i vilken landets tidigare president Thabo Mbeki tvingades lämna sin post.

I dag sade dock landets högsta domstol för överklaganden att domaren som lade ner åtalet mot Zuma inte hade befogenhet att göra det. Domstolen öppnar därmed för att ett nytt åtal kan väckas.

Tidpunkten är mycket känslig. I april ställs Zuma mot det nybildade partiet Cope i ANC:s tuffaste prövning sedan apartheidsystemet avskaffades 1994. Det sista Zuma behöver då är ett korruptionsåtal hängande över sig.

Jacob Zuma kvarstår som ANC:s kandidat i vårens presidentval trots möjligheten att ett nytt korruptionsåtal kan komma att väckas mot honom. Det meddelade ANC i ett uttalande i dag.

Skrivet av: