Norska populister tar avstånd från sd

- 22/09/2009, 12:17 -

Fremskrittspartiet hoppas moderaterna och folkpartiet kan stänga ute sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna och partiledaren Jimmie Åkesson har inspirerats av norska Fremskrittspartiet. Men de norska populisterna vill inte ha något att göra med sd, och ser hellre att moderaterna och folkpartiet "driver invandringsfrågan så framgångsrikt att sd inte behövs".

Fremskrittspartiets Per Arne Olsen, andre vice partiordförande, och Kristian Norheim, internationell sekreterare, tycker att det är skrämmande att sverigedemokraterna får ökat stöd. I en debattartikel på SVT Debatt skriver de:

"FrP vill ha en restriktiv och ansvarstagande invandrings- och regeringspolitik, men det är helt galet att därför placera partiet i samma fack som Danskt Folkeparti och sverigedemokraterna. FrP:s politik på det området motsvarar den som har förts av liberala Venstre i Danmark eller av högerliberalerna VVD i Nederländerna.Ingen placerar VVD eller Venstre i samma fack som nationalistiskt orienterade partier.

FrP är en del av den tradition som rymmer klassiskt liberala och konservativa partier, inte den som fokuserar på nationalism, protektionism och isolering och som i vissa fall går till retoriskt krig mot hela folkslag och religioner."

De berömmer också integrationsminister Nyamko Sabuni (fp), som de beskriver som en "tugg och stark kvinna". Frp är nöjda med hennes arbete och önskar henne lycka till.

Skrivet av: