Pennsylvania till Obama

Röstandet i presidentvalet är avslutat i ungefär halva USA. Tunga mediers prognoser ger demokraten Barack Obama Pennsylvanias elektorsröster, något som kan bli avgörande. John McCain har satsat hårt på delstaten.


Demokraten Barack Obama ser ut att vinna den viktiga delstaten Pennsylvania med 21 elektorer, enligt prognoser från CNN, ABC och MSNBC. Flera andra tv-kanaler avvaktade dock med prognoser därifrån.

– En underbar start. Det här är början på ett helande av Amerika, sade demokraternas partiledare Howard Dean till MSNBC efter prognosen, rapporterar TT.

Pennsylvania har röstat demokratiskt i de senaste valen, men med liten majoritet, och John McCain har satsat stort på delstaten. 2004 vann John Kerry med 2,5 procentenheter och 2000 tog Al Gore hem Pennsylvania med 4,2 procentenheter.

– Vi är mycket glada över valdeltagandet. Pennsylvania var en nyckel och vi är nöjda med att Indiana är tufft, säger Obamas kampanjchef David Axelrod till CNN.

– Det inspirerande är att över hela landet har folk stått i kö i timmar för att ändra landet. . . Nu ser vi fram emot resultaten från väst där vi tror att det kommer att gå bra för oss.

Nu på kvällen, lokal tid, var Obama hemma i villan med sin familj. Tidigare på dagen hade han spelat sin traditionella basketmatch med vänner och kollegor.

New Hampshire med fyra elektorer kommer att gå till Barack Obama, enligt prognoser från flera amerikanska tv-kanaler. Det torde vara en stor besvikelse för John McCain som fick vind i seglen efter sin primärvalsseger där och som hållit många valmöten i delstaten.

McCain tar hem väntade segrar i Alabama och Arkansas, förutspår amerikanska tv-bolag. McCain spås av NBC även ta hem Georgia, en delstat som demokraterna hade hoppats kunna erövra från republikanerna.

Barack Obama går mot segrar i Massachusetts med tolv elektorer, Illinois med 21, Connecticut med sju, New Jersey med 15 elektorer, Maine med fyra elektorer, Delaware med tre elektorer, Maryland med tio elektorer och District of Columbia i huvudstaden Washington med tre elektorer, enligt CNN:s prognos.

Republikanen John McCain ser ut att vinna Oklahomas sju elektorer och Tennessees elva elektorer.

John McCain vann Kentuckys åtta elektorer enligt CNN:s prognos. John McCain vann enligt prognoser även den lilla delstaten West Virginia, med fem elektorsröster, uppgav flera amerikanska tv-stationer.

South Carolina, med åtta elektorer, går också till John McCain, enligt prognoser från MSNBC och CBS. Delstaten har röstat republikanskt de senaste åren - George Bush segrade med över 12 procentenheter där både 2000 och 2004.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.