Söndag 17 Okt
Stockholm

Serbisk polis i möte med rikskriminalen

En månad innan värdedepårånet i Västberga fick svensk polis underrättelser om rånarnas planer.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tre värdedepåer hårdbevakades och flera personer avlyssnades efter att serbisk underrättelsetjänst larmat svensk polis. Det gick till och med så långt att serbisk polis bokade ett möte på Sveriges ambassad i Belgrad för att räcka över en rapport till myndigheterna. Men då inget rån inträffade den 15 september, då rånet skulle ske, avblåstes pådraget.

– Det var för en månad sedan. Vi träffade representanter för den svenska ambassaden och svenska rikskriminalens sambandsman i Belgrad, säger Sasa Vukadinovic, chef för serbiska underrättelsetjänsten, Bia, till Aftonbladet.

Den serbiska polisen hade kommit över informationen genom vanligt polisarbete. Den svenska polisen fick detaljerat beskrivet för sig vilka rånarna var och vilka planer de hade.

– De fick veta allt, att ett stort rån var på gång i Sverige, hur rånet skulle gå till, att det skulle utföras med helikoptrar, säger Vukadinovic till Aftonbladet.

Han vill inte avslöja vilka personerna är med hänvisning till den svenska polisens utredning, men svenska myndigheter informerades om var gärningsmännen befann sig, och vilka telefonnummer som de kommunicerat med organisatörerna på.

– Vi vet inte exakt vilka som har genomfört själva rånet, men alla som har varit med i planeringen har vi lämnat fullständiga uppgifter om. Vi vet vad de heter och vilka de är, säger polischefen Milorad Vejlovic.

När svensk polis fick underrättelserna hårdbevakades tre objekt: Loomis, ytterligare en depå samt G4S, som senare var målet för rånarna. Men då inget hände den 15 september avblåstes allt.

– Om svenska polisen hade agerat på den informationen skulle de ha stoppat rånarna. Det kan jag ärligt säga. Men nu när det väl har hänt är det viktigaste att fortsätta utredningen, säger Vukadinovic till Aftonbladet.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela