Onsdag 20 Okt
Stockholm

Obama gör sig redo för Vita huset

John Podesta, Pete Rouse och Valerie Jarrett utsågs i dag av USA:s nyvalde president Barack Obama för att förbereda maktövertagandet i Vita huset.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Arbetet har i det tysta redan pågått i månader. John Podesta, Pete Rouse och Valerie Jarrett.Trion ska direkt börja arbeta med att ta fram lämpliga ministerkandidater, ta fram planer för hur vallöftena ska uppfyllas och se över myndigheternas verksamhet.

John Podesta var president Bill Clintons stabschef, Pete Rouse har varit Obamas stabschef i senaten och Valerie Jarrett är nära vän till Obama samt hans rådgivare.

Beslutet om att utse de tre kom knappt ett dygn sedan jublet steg mot skyn i Grant Park i Obamas hemstad Chicago när beskedet kom: Obama blir USA:s 44:e president, men det är först i januari som han formellt efterträder George W Bush.

Hundratusentals människor hade samlats i parken i där Obama skulle tala så snart valresultatet var klart. Det blev ett segertal och rena karnevalsyran rådde denna ovanligt varma novemberkväll, rapporterar TT:s utsände.

Om det finns någon därute som tvivlar på att Amerika är en plats där allt är möjligt... som ifrågasätter makten i vår demokrati. Den här kvällen är ert svar, sade en strålande Barack Obama sedan han eskorterats upp på scenen av sin fru Michelle och parets två döttrar, klädda i rött och svart.

– Det har tagit lång tid men i dag - på grund av det vi gjorde i det här valet - kommer förändringen till Amerika, sade Obama till sina jublande anhängare.

– Vi vet att utmaningarna i framtiden är de största i en livstid, sade han och nämnde klimatet, finanskrisen och soldaterna i Afghanistans och Iraks öknar.

– Vi kanske inte klarar det på ett år, eller ens under en mandatperiod, men jag lovar er: vi som folk kommer att ta oss dit!

Folkmassan i centrala Chicago svarade med att skandera "Yes we can".

Obama utlovade också samarbete med republikanerna.

Även om demokraterna har vunnit en stor seger i kväll, gör vi det med ett mått av ödmjukhet. Jag kommer att vara er president också, sade han med adress till dem som inte röstat på honom.

Strax innan Obama höll sitt tal hade republikanernas kandidat John McCain erkänt sig besegrad. Det skedde vid republikanernas valvaka i Phoenix, Arizona. McCain hyllade Obama och önskade honom lycka till.

– Att han lyckades vinna genom att inspirera hopp i så många amerikaner, som trodde att de hade lite inflytande på vem som skulle bli president, är något jag beundrar honom djupt för, sade McCain.

Vallokalsundersökningar visade att Obama gjort stora framsteg med att locka röster från en rad olika samhällsgrupper, och därmed fångat upp nya strömningar i samhället, ingivit hopp och inspiration i ett land som är utless på Bush, den mest impopulära presidenten i mannaminne.

Till exempel vann Obama överlägset de ungas och de spansktalandes röster. Den senare gruppen röstade överlag för Bush 2004.

Obama själv är bevis på att det nu hör till historien att det är omöjligt för någon från en minoritet att väljas till världens mäktigaste ämbete. CNN:s vallokalsundersökning bekräftade att en kandidats ras hade liten betydelse. Desto större inverkan hade en kandidats ålder, något som slog mot den 72-årige McCain.

Barack Obama står inför stora utmaningar när han tillträder den 20 januari nästa år. Förhoppningarna på honom är också enorma och riskerar att vändas i besvikelse. Men denna kväll var det en historisk segerfest som firades i USA:s tredje största stad Chicago - och på många andra håll.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela