Demokratisk senatsmajoritet växer

I takt med att rösträknandet fortsätter växer demokraternas majoritet i senaten.


I takt med att rösträknandet fortsätter växer demokraternas majoritet i den amerikanska senaten. Chansen till en "filibustersäker" majoritet på 60 mandat är liten men möjlig.

Sent i onsdags stod det klart att demokraten Jeff Merkley besegrade republikanen Gordon Smith i Oregon, enligt en prognos från tidningen Portland Oregonian.

Därmed kvarstår bara tre senatsplatser att fördela efter tisdagens val. Av senatens hundra ledamöter väljs 35 i årets val och inför valet hade demokraterna en skakig majoritet med 49 ledamöter stödda av två oberoende senatorer.

Tre platser kvar

Demokraterna har nu utökat sin majoritet med sex platser till 57. Om de återstående tre platserna alla går till demokrater så skulle det innebära att partiet för första gången på tre årtionden har de 60 platsers majoritet som krävs för att driva igenom förslag utan att republikanerna kan förhala dem med filibustertaktik. Att filibustertala innebär att en ledamot utnyttjar sin rätt att uttala sig genom att hålla långa tal och göra uppläsningar av olika handlingar. Inget beslut kan fattas förrän talet avslutats och därigenom kan misshagliga lagförslag förhalas eller stoppas. Det är just genom filibustertal som republikanerna i senaten kunnat hindra förslag om tillbakadragande av Iraktrupperna, miljölagstiftning och sjukvårdsförslag trots att demokraterna haft majoritet. I den amerikanska senaten kan dock en filibustertalare stoppas genom en begäran av 60 senatorer.

Svårnått mål

En demokratisk partifunktionär sade att målet att vinna alla de tre återstående platserna verkar svårt att nå, "men vi får se". Demokraterna gick framåt också i kongressens andrakammare representanthuset som har stort inflytande i ekonomiska frågor. Enligt prognoserna skulle demokraterna öka sitt tidigare försprång med 20 platser, medan sju platser fortfarande inte var fördelade. Framgångarna i kongressens båda kammare är ett eko av valrörelsen 2006 då demokraterna ökade med 30 platser i representanthuset och sex i senaten.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

"Prata mer om relationer och sex med era barn"

Morgonens nyheter

Här är morgonens nyheter i korthet.

Ericsson slår vinstförväntningarna med råge

Det blev ett rejält fall i försäljningen för telekomtillverkaren Ericsson i första kvartalet. Men lönsamhet och vinst lyfter betydligt mycket mer än väntat, visar en delårsrapport.

Tidig påsk lyft för dagligvaruhandeln

Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade med 6,7 procent i mars, jämfört med samma månad 2023.

Fred i Ukraina på agendan när Scholz möter Xi

1 timme sedan
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz träffar Kinas president Xi Jinping i Peking på tisdagsmorgonen.

Irans attack: Amina, 7 år, träffades av splitter

1 timme sedan
Explosionerna ovanför Negevöknen i Israel var intensiva och luftförsvarets sirener ljöd. Men beduinfamiljen al-Hasoni hade ingenstans att ta skydd när splitter började falla från skyn. Nu kämpar deras sjuåriga dotter för sitt liv.