Tjeckien kan stoppa Irlands ja

Reinfeldt får inte tag på Tjeckiens presidet, Václac Klaus: "Jag har försökt tala med honom, men det har inte varit möjligt."


Irlands nej blev ett ja. En 20 år lång process har nått sitt slut. Lissabonfördraget kommer med största säkerhet nu att gå igenom. Men Tjeckien kan sätta käppar i hjulet.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt är mycket nöjd och skriver på sin blogg Alla dessa dagar, under rubriken Seger på Irland!:

"Det är en viktig seger för Irland – och för hela Europa.

Det innebär att fördraget nu godkänts av alla de 27 medlemsstaterna i deras olika demokratiska processer.

Inte minst kommer det att ge oss möjligheten till en starkare europeisk röst i världen."

Och vid en presskonferens i Rosenbad på lördagen kommenterade Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt, som just nu är EU-ordförande, det osannolika resultatet.

–I dag är en bra dag för Europa. Jag gratulerar det irländska folket till deras val, sa Fredrik Reinfeldt.

Att få Lissabonfördraget att gå igenom har också varit ett mål för Sveriges regering under EU-orförandeskapet. Den allmänna meningen är att fördraget kommer att stärka demokratin inom EU.

Samtidigt anser vissa att fördraget ändå inte kommer att förändra de demokratiproblem som EU ofta har kritiserats för.

Och Tjeckiens president, Václac Klaus, är inte helt med på noterna och kan sätta käppar i hjulet för regeringen Reinfeldts mål. Klaus har tidigare jämfört utvecklingen i EU med forna Sovjetunionen.

På lördagens presskonferens erkände Reinfeldt att han inte fått tag på Klaus.

–Det har varit möjligt att tala med flera europeiska ledare i dag, men inte med Klaus, sa Reinfeldt.

– Jag har försökt tala med honom, men det har inte varit möjligt.

För att Lissabonfördaget ska gå igenom "återstår en namnunderskrift av Polens president och en viss rättslig process i Tjeckiska Reubliken samt en underskrift av dess president", skriver Carl Bildt på sin blogg.

Senare på lördagen uttalade Klaus sig och uppgav att han inte kan skriva under fördraget eftersom det finns en anmärkan på en viss del av fördraget från ett par tjeckiska senatorer.

–Som ni kanske vet kan jag inte skriva under fördraget tills den konstitutionella rätten bestämt sig, sa Klaus enligt EUbusiness.com.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!