EU överväger Kongostyrka

- 01/11/2008, 14:31 -

Europeiska soldater kan skickas till krisområde i östra Kongo-Kinshasa.(TT)

EU är redo att skicka humanitär hjälp till flyktingar i östra Kongo-Kinshasa, men måste fundera vidare på om europeiska soldater ska skickas till krisområdet.

Det var budskapet från Frankrikes utrikesminister Bernard Kouchner, som besökte den kongolesiska huvudstaden Kinshasa tillsammans med sin brittiske kollega David Miliband i dag.

Kouchner sade att det franska förslaget i veckan att skicka 1 500 EU-soldater till Kongo för att hjälpa den pressade FN-styrkan i landet bara varit en idé, och att den skulle diskuteras vidare inom EU.

– Ingenting har uteslutits vad gäller en europeisk insats, sade Miliband.

De båda träffade president Joseph Kabila i Kinshasa och skulle senare under dagen fortsätta till krisprovinsen Norra Kivus belägrade huvudstad Goma.

Sedan några dagar tillbaka hotar rebelledaren Laurent Nkunda att inta Goma.

–EU kan skicka soldater till krisområdet i Kongo-Kinshasa som en sista utväg om den existerande FN-styrkan i området behöver förstärkas, säger en företrädare för Storbritanniens utrikesdepartement.

I en intervju med etermediebolaget BBC säger statssekreteraren Mark Malloch-Brown att tanken på en EU-styrka bara är en beredskapslösning, men att EU inte tänker "stå bredvid och låta våldet flamma upp".

–Vi måste absolut ha det som en möjlighet som utvecklas och finns på bordet om vi behöver den, sade Malloch-Brown enligt Reuters, men betonade att ansvaret i första hand ligger hos FN.

Rebellattacker och regeringssoldaternas dödande av civila och plundringar har tvingat tiotusentals människor på flykt i Norra Kivu vid gränsen till Rwanda.

Biståndsorganisationerna talar om en humanitär katastrof.

I Rushturu, knappt tio mil från Goma, har rebellerna i två dagar belägrat FN-basen där, rapporterar AFP.

Instängda på basen finns 450 FN-soldater från Uruguay och Indien, tillsammans med hundra andra FN-anställda, hjälparbetare och flyktingar, uppgav Uruguays försvarsminister Jose Bayardi vid en presskonferens i Montevideo.

– De 300 uruguayanska soldaterna har varit belägrade "utan dricksvatten i 48 timmar", sade Baryard.

Enligt FN-soldaternas befälhavare är det "inte enkelt att identifiera rebellerna", men han indikerade att det är "högst troligt" att trupper från Rwanda opererar i området.

I går meddelade EU-kommissionen att Joseph Kabila och Rwandas president Paul Kagame gått med på att delta i ett toppmöte om situationen i östra Kongo, som EU:s kommissionär för biståndsfrågor tagit initiativ till.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har också varit i kontakt med de båda presidenterna, såväl som med andra politiska ledare, och uppmanat dem göra sitt bästa för att lösa konflikten.

Alain Le Roy, chef för FN:s fredsbevarande verksamhet, har skickats till området.

Skrivet av: