Torsdag 1 Dec
Stockholm

Exspion: "Iran har 40 000 spioner"

Avhoppare läcker om Irans omfattande underrättelseverksamhet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

DUBAI. Iran har 40 000 spioner utstationerade i olika arabstater i Persiska golfen. 3 000 av dem finns i exempelvis Kuwait. De flesta är legosoldater som får betalt för skräddarsydda uppdrag, medan andra är vanliga anställda i det islamistiska revolutionsgardet.

Uppgifterna kommer från en spion från Irans revolutionsgarde som har valt att hoppa av. Under måndagen sa exspionen att Iran har spioner i hela arabvärlden, men att de flesta är koncentrerade till Persiska golfen.

– De här enheterna är skickligt ihopsatta så till den grad att det påminner om en persisk matta. Ofta utgörs enheterna av fyra personer plus en chef där ingen av dem känner till de andras uppdrag, säger exspionen och tillägger att Iran lägger stora pengar på sin underrättelseverksamhet, enligt Al Arabiya.

Han började sitt jobb inom underrättelsetjänsten som agent och jobbade under täckmantel för Iransk revolutionsgarde två år efter att kriget mellan Iran och Irak upphörde 1988.

–Jag blev lurad i början av olika slagord som handlade om att islamistiska Iran försvarade islam, säger han om skälet till att han gick in i branschen, enligt Al Arabiya.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.