Pressad av Kina - dissar Dalai Lama

"Klassiskt fall av en västerländsk regering som viker sig för inbillat kinesiskt tryck."


Tibets spirituella ledare Dalai Lama befinner sig just nu i Washington. Men för första gången sedan 1991 kommer Dalai Lama inte att möta USA:s president under sin USA-vistelse.

I ett försök att förbättra relationen med Kina har USA:s president Barack Obama avbokat ett planerat möte med Dalai Lama, skriver Washington Post.

Obama vill vänta med att träffa Dalai lama till efter det planerade toppmötet med Kinas ledare Hu Jintao i november, skriver tidningen.

Obama-administrationen förklarar sitt beslut med att de måste lösa kritiska punkter med Kina, som till exempel kärnvapensexpansionen i Iran och Nordkorea.

Enligt anonyma källor till Wahsington Post kommer USA också troligtvis att sälja nya vapen till Taiwan, som Kina anser tillhör dem.

– De var oroliga för att det finns för många irriterande faktorer samtidigt. Vad som är oklart är dock om de böjde sig på grund av krav från Kina eller om de bestämde sig för det själva, säger en kinesisk diplomat.

Men för Robert Barnett, Tibetexpert på Columbia University, är det ett solklart fall av västerländsk inbillning.

–Det här ett klassiskt fall av en västerländsk regering som viker sig för inbillat kinesiskt tryck. Kineserna måste vara fascinerade över vad de får från västerländska diplomater utan att ens fråga om det, säger Barnett till Washington Post.

–Jag vet inte vad jämförelsen kan vara. Kanske: Snälla, titta på alla mina kort och ta alla mina pengar.

Dalai Lama, som besökt USA tio gånger sedan 1991, har som vana att titta förbi Vita huset och hälsa på presidenten.

Senaste gången han var där, 2007, mötte han den då sittande presidenten George W Bush på en cermoni i huvudstaden. Bush gav honom den högsta civila utmärkelsen från kongressen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mordmisstänkt 16-åring ska undersökas

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.

16 år för dödsskjutning i Jakobsberg

En man döms till 16 års fängelse för mord på en man i 20-årsåldern i Jakobsberg förra året. Ytterligare tre personer döms av Attunda tingsrätt för grovt vapenbrott och grovt olaga hot till fängelse i två år och tio månader.

Man och kvinna hittade döda i Gävle – utreds som mord

Polisen utreder ett misstänkt dubbelmord i Gävle efter att två personer hittats döda i en bostad i onsdags, skriver polisen på sin hemsida.

Nedåt för börsen inför påskhelgen

Stockholmsbörsen sjunker i skärtorsdagens handel. OMXS-index har efter nästan två timmar handel backat 0,3 procent.

Våldsam kvinna efterlyst – rymde från rättspsyk

Polisen har efterlyst en kvinna i 40-årsåldern som rymde från rättspsyk i Falköping för en månad sedan, rapporterar P4 Skaraborg. Kvinnan bedöms vara våldsam.