Kina tvingar Sydafrika att porta Dalai lama

- 22/03/2009, 19:49 -

Får inte delta i en fredskonferens med en grupp av Nobels fredspristagare.

Sydafrikas ekonomiska band med Kina blir allt starkare. Afrikas rikaste land är så beroende av affärerna med Kina under dessa ekonomiska kristider att man nu valt att kapitulera inför kinesernas krav och porta den ständige antagonisten Dalai lama från att komma in i Sydafrika. Därmed missar han konferensen om fredfrågor med bland andra Nelson Mandela, FW de Klerk, Martti Ahtisaari och Desmond Tutu.

Beslutet att neka Tibets andlige ledares visumansökan har lett till att landets ärkebiskop Desmond Tutu nu hotar att bojkotta presskonferensen som ska vara startskottet inför sommarens Confederation Cup och nästa års fotbolls-VM. Något som nu kan förvandlas till ett pr-fiasko för landet som gärna vill skryta med "världens modernaste konstitution".

– Det är en skamlös kapitulation för kinesiska påtryckningar.

– Om Hans helighet förvägras visum tänker inte jag delta. Jag kommer att fördöma regeringens beteende som skamligt och därmed helt i linje med vårt lands skamliga beteende i FN:s säkerhetsråd. Det är ett totalt svek mot vår egen historia, vår egen frihetskamp, säger Tutu.

Tutus uttalanden är ännu en i raden av bakslag för den sittande regeringen och partiet ANC inför parlamentsvalet den 22 april. Det har gått så långt att landets sista apartheidpresident, Nobelpristagaren FW de Klerk, vågat kritisera ANC-regeringen.

– Om visum inte ges till Dalai Lama kommer De Klerk och andra fredspristagare att överväga om huruvida de ska delta i arrangemanget. Det vore inte bra för vare sig Sydafrika eller Fotbolls-VM, säger Dave Steward, De Klerks talesman.

Förutom de tidigare nämnda Nobelpristagarna har även hela den norska Nobelkommittén bjudits in. Men det är ännu oklart hur kommittén kommer att agera efter den senaste tidens turbulens.

Skrivet av: