Kina tvingar Sydafrika att porta Dalai lama

Får inte delta i en fredskonferens med en grupp av Nobels fredspristagare.


Sydafrikas ekonomiska band med Kina blir allt starkare. Afrikas rikaste land är så beroende av affärerna med Kina under dessa ekonomiska kristider att man nu valt att kapitulera inför kinesernas krav och porta den ständige antagonisten Dalai lama från att komma in i Sydafrika. Därmed missar han konferensen om fredfrågor med bland andra Nelson Mandela, FW de Klerk, Martti Ahtisaari och Desmond Tutu.

Beslutet att neka Tibets andlige ledares visumansökan har lett till att landets ärkebiskop Desmond Tutu nu hotar att bojkotta presskonferensen som ska vara startskottet inför sommarens Confederation Cup och nästa års fotbolls-VM. Något som nu kan förvandlas till ett pr-fiasko för landet som gärna vill skryta med "världens modernaste konstitution".

– Det är en skamlös kapitulation för kinesiska påtryckningar.

– Om Hans helighet förvägras visum tänker inte jag delta. Jag kommer att fördöma regeringens beteende som skamligt och därmed helt i linje med vårt lands skamliga beteende i FN:s säkerhetsråd. Det är ett totalt svek mot vår egen historia, vår egen frihetskamp, säger Tutu.

Tutus uttalanden är ännu en i raden av bakslag för den sittande regeringen och partiet ANC inför parlamentsvalet den 22 april. Det har gått så långt att landets sista apartheidpresident, Nobelpristagaren FW de Klerk, vågat kritisera ANC-regeringen.

– Om visum inte ges till Dalai Lama kommer De Klerk och andra fredspristagare att överväga om huruvida de ska delta i arrangemanget. Det vore inte bra för vare sig Sydafrika eller Fotbolls-VM, säger Dave Steward, De Klerks talesman.

Förutom de tidigare nämnda Nobelpristagarna har även hela den norska Nobelkommittén bjudits in. Men det är ännu oklart hur kommittén kommer att agera efter den senaste tidens turbulens.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.