Lördag 16 Okt
Stockholm

Emanuel är en politisk pitbull

Vem är egentligen Barack Obamas nye stabschef?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Han är en mördarstrateg och en evighetsmaskin när det kommer till att samla in pengar. Två avgörande egenskaper i det politiska spelet. Omdömena om Rahm Emanuel - Barack Obamas nya stabschef - pekar alla åt samma håll: en politisk pitbull. Men sju resor smartare än Sarah Palin.

Dock var Rahm inte familjens ljus. Hans äldre bror Ezekiel, som växte upp till att bli onkolog och en av USA:s ledande bioetiker, hade redan tecknat abonnemang på den platsen. Inte heller var han muskelknutten - det var hans yngre bror Ariel, vars kämparanda blev så legendarisk i gladiatorernas Hollywood att Ariel fick stå modell för den viagrapoppande agenten Ari Gould i HBO-serien Entourage.

Men för all del är också Rahm Emanuel ett ljushuvud och en atlet.

Vid ett tillfälle träffade Rahm Emanuel den avgående presidenten George W Bush i Montgomery, Illinois. Tillsammans med ledamöter av representanthuset skulle presidenten koppla av och cykla mountainbike i terrängen. Presidenten lägger ögonen på kongressledamoten Emanuel, solbränd och muskulös. Han bjuder in den 46-årige kongressledamoten och triathlontränaren till sin ranch i Texas.

Presidenten vill cykla. Och Rahm Emanuel ingår ett avtal med president Bush.

– Jag sa att jag gärna kommer och cyklar med honom om han går med på att simma. Han sa inte direkt att simning är en fjollsport, men man kunde se att han menade det. Då sa jag "Mr President, Laura kan stå vid kanten med en simdyna."

Som tidigare medarbetare åt president Bill Clinton är Rahm Emanuel en höjdare inom demokraterna. Och hade Hillary Clinton blivit president hade hans position i den nya administrationen varit självklar.

Att Barack Obama nu utser Emanuel till sin stabschef kommer som en större överraskning. Men de båda känner varandra sedan åren i Chicagopolitiken.

Och där Barack Obama möjligen kan framstå som vek och väl försiktig är Rahm Emanuel ett givet komplement. Men det återstår att se hur omvärlden reagerar på valet av Rahm Emanuel. Att arabvärlden inte är överförtjust vet vi redan.

Men annars är ovissheten framträdande. Och det är ett tillstånd som Rahm Emanuel har svårt för.

– För en typ A-personlighet som mig - jag hatar det. Jag hatar det. Ditt öde är bortom dina händer, säger Raph Emanuel i en intervju med Fortune Magazine.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela